Wonen

Mijn moeder woont in een monumentaal schoolgebouw. Ze huurt er particulier een prachtige studio met eigen luxe sanitair en een kitchenette. Hoge plafonds in de hal waaraan grote kroonluchters hangen. Vanuit haar studio kijkt ze op het vroegere schoolplein dat nu is omgetoverd tot een weelderige tuin met in het midden een grote boom die meer dan 100 jaar oud is. Jeu de boulesbaan, moestuin, gezellige zitjes onder een schaduwdoek; alles is er even mooi. 

De zorg voor de twintig bewoners met dementie wordt geleverd door een intern thuiszorgteam, bekostigd uit de Wlz (volledig pakket thuis). De kok, klusjesman, gastvrouw, activiteitenbegeleider en huishoudelijke hulp vallen onder de servicekosten, opgenomen in de huurprijs van de studio, die overigens voor iedereen betaalbaar is, ook met alleen AOW. Een briljant initiatief van twee (zorg)ondernemers die inmiddels zeventig van dit soort huizen in het land runnen. De zorg is er goed en het leven ook, daar kan ik van getuigen. Mijn moeder is er doorgaans blij en tevreden. 

‘De zorg is er goed en het leven ook, daar kan ik van getuigen’

Hoe anders was het in de jaren dat het haar al slechter ging, maar zij nog in het huis woonde dat ze ooit met mijn vader kocht. Waar thuiszorgmedewerkers en wij niet 24/7 aanwezig konden zijn en waar ze kon verdwalen in vier onnodige slaapkamers. Slaapkamers waar woningzoekenden een moord voor zouden doen, maar die onvindbaar en/of onbetaalbaar zijn op de volledig oververhitte woningmarkt. Potentiële huurders staan jaren ingeschreven voordat ze überhaupt in aanmerking komen voor een woning en potentiële kopers moeten torenhoge bedragen bieden en vissen dan nog vaak achter het net. Ik moest eraan denken toen wij gisteren bij de notaris de sleutel van het huis van onze moeder aan twee heel blije mensen konden overdragen. En ik moet er vandaag aan denken nu wij de laatste hand leggen aan dit woonnumer. Hoeveel ouderen (ook niet-dementerend) verdwalen en/of vereenzamen er niet in hun veel te grote huizen? Hoeveel jongeren kunnen mede daardoor niet starten? We hadden de verzorgingshuizen moeten moderniseren, maar er nooit vanaf moeten stappen.

Delen