Word eens wakker
Theo Langejan, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), heeft een heldere boodschap. Als we de zorg betaalbaar willen houden, moet iedereen een zorgpakket kiezen dat bij hem past. Wil je de kosten beperkt houden? Dan zul je erop moeten vertrouwen dat de zorgverzekeraar de juiste keuzes voor je maakt uit het beschikbare zorgaanbod en je naar een behandelaar stuurt die goede kwaliteit levert. Wil je meer keuzevrijheid? En wil je dus ook naar een zorgaanbieder die de zorgverzekeraar te duur vindt, of van wie de zorgverzekeraar de kwaliteit en meerwaarde onvoldoende aangetoond vindt? Dan zul je moeten accepteren dat je wat meer uit eigen zak moet betalen.
Feitelijk luidt Langejans boodschap dus: we moeten eens leren nadenken. We moeten eens ophouden te schoppen tegen de zorgverzekeraars, tegen het systeem en tegen de minister die ruimte biedt om de markt zijn werk te laten doen. Ik ben het met hem eens. Het systeem dat we hebben gekozen, kan alleen werken als we de zorgverzekeraars de ruimte geven om te doen waarvoor ze bedoeld zijn. De mensen die roepen dat ‘de markt’ zorgaanbieders alle ruimte geeft om snotterpoli’s, verslavingsklinieken en andere onzin in het leven te roepen, hebben gelijk. Maar ze vergeten dat ze zelf in de hand hebben of zulk onzinnig zorgaanbod wel of niet succesvol wordt. Het wordt succesvol als ze er klakkeloos gebruik van maken onder het mom van ‘ik ben er toch voor verzekerd’. Maar vervolgens gaan ze wel klagen dat die verzekering zo duur wordt, en dat ze premiegeld terug willen van de zorgverzekeraar. Die premie kán ook omlaag, en met veel meer dan het geringe bedrag dat de lagere geneesmiddelenprijzen mogelijk maakt. Die premie kan omlaag als wij ons als volwassen mensen gaan gedragen.
4 reacties
Tja de premie kan omlaag en dan? Blij zijn met een dooie mus? Op de totale uitgifte aan de zorg is een premieverlaging niet meer dan een schijntje en kleiner dat het reclame/marketingbudget van de zorgverzekeraars.
De volwassen mens bestaat ook niet. Of ziet de heer van Wijck zichzelf als schoolvoorbeeld van volwassenheid?
GK Mitrasing
16 april 2013 / 08:56Een voorspelbare reactie, al mis ik woorden als “marmerpaleizen”.
Frank van Wijck
16 april 2013 / 08:58Geheel eens met de collum. Behalve de nominale premie die omlaag gaat zal het effect van kostenverlaging ook zichtbaar worden door de lagere (gefiscaliseerde) inkomensafhankelijke zorgbijdrage/premie die werkgevers betalen en dus ook de werknemers.
Alles begint hier met bewustzijn en verantwoordelijkheid nemen in de eigen rol die men heeft. Helaas zie ik dit maar bij een hele kleine groep mensen, gezien alle “platte” reacties op de cijfers van CZ van vandaag.
Allard Bolland
16 april 2013 / 17:04Onderliggend aan het systeemmodel Zorgstelsel 2006 is een theorie verbonden. Dat is de basis waarop het Zorgstelsel is gebaseerd. Die theorie is de klassieke spetheorie. Die gaat uit van volwassenen met de aanname dat die zich rationeel gedragen. Als zij zich ….gedragen…. dan……enz.
Sinds 20 jaar is er een vervangende theorie, de Prospect Theorie. De bedenkers hebben er niet voor niets de Nobelprijs voor gekregen: zij toonden overtuigend aan dat volwassenen zich niet rationeel gedragen, maar juist irrationeel.
Daniel Kahneman en Amos Tversky. Zeer lezenswaardig.
Het gebruik van het woordje ‘als’ maakt de stellingname van FvW nietszeggend. Het is een aanname en die aanname is sinds 20 jaar onderuit gehaald. Over wakker worden gesproken.
Niet voor niets zegt men in het dagelijks taalgebruik van “A’s is verbrande turf”.
http://www.socialevraagstukken.nl/site/2013/04/16/beloon-goed-gedrag-in-de-zorg/
Marcel Canoy heeft op socialevraagstukken een prima blog geschreven over dit onderwerp. Niets aan toe te voegen.
Probleem is natuurlijk dat zijn oplossing niet samen kan met het systeemmodel Zorgstelsel 2006 op basis van concurrerende verzekeraars die om de gunst van jaarlijks kiezende verplicht verzekerden strijden door ‘doelmatige’ zorg in te kopen bij met elkaar concurrerende zorgaanbieders.
Maar als NL nu eens zou kiezen voor het OESO model……….
ANH Jansen
17 april 2013 / 16:00