Yes, Minister

Wie door de media wordt benaderd met de vraag of hij minister wil worden, geeft doorgaans een bescheiden antwoord in de trant van: ‘Eerst even afwachten of ik überhaupt word gevraagd’. Zo niet Marcel Levi, want die laat zelf weten dat hij ervoor klaarstaat. Na Ernst Kuipers is hij dus de tweede arts die er geen misverstand over laat bestaan de functie te ambiëren.

Maakt Levi ook een reële kans? Gelet op het feit dat informateur Mariëtte Hamer nog maar net is gestart met inhoudelijke gesprekken met de politieke partijen, is dat vooralsnog koffiedik kijken. Levi is PvdA’er. Zoals het hoort in deze fase, houdt zijn partij nog even de kaarten dicht tegen de borst over eventuele regeringsdeelname, maar uitgesloten is het zeker niet. Dan nog is het echter de vraag of de ministerspost voor VWS aan deze partij zal toevallen, zeker als de VVD de grootste coalitiepartner wordt. In ieder geval zou de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek not amused zijn, want Levi werd daar pas afgelopen april aangesteld als de nieuwe directeur.

‘Na Ernst Kuipers is Marcel Levi de tweede arts die er geen misverstand over laat bestaan de functie te ambiëren’

Ondertussen regent het reacties op zijn aankondiging. Onder het nieuwsbericht van AD schieten die alle kanten op en zit er weinig relevante inhoud tussen. Op Twitter zien we enkele meer inhoudelijke commentaren. Twee daarvan: ‘Er wordt veel op hem geprojecteerd’ (waar, en logisch als je zo aanwezig bent in de media en forse uitspraken durft te doen) en: ‘Denkt niet buiten het ziekenhuis, waar zich wel een groot deel van de zorg afspeelt’ (ook waar, en zeker iets om kritisch te beschouwen).

We gaan het zien. Ondertussen heeft Levi met zijn uitspraak in ieder geval onderstreept dat zijn partij een rol wil spelen in de beleidsontwikkeling over de zorg. Misschien was dat ook wel het belangrijkste doel.

Delen