Yes prime minister

Hans Wiegel ziet het al voor zich: Edith Schippers als partijleider van de VVD. En dan liefst ook maar meteen als minister-president natuurlijk, want als de economie zich goed ontwikkelt, heeft de VVD kans op een verkiezingsoverwinning.

Of dit laatste reëel is durf ik niet te voorspellen. Maar de kans dat Edith Schippers in een volgend kabinet terugkeert als minister van VWS lijkt mij klein. Ik wil bepaald niet suggereren dat haar rol als minister uitgespeeld is, maar met de hoofdlijnenakkoorden met de ziekenhuizen, medisch specialisten, geestelijke gezondheidszorg en eerste lijn heeft ze wel min of meer bereikt wat ze wil bereiken. De rest is invulling op basis van de gemaakte afspraken en dat werk laat ze bij voorkeur aan het veld over. De minister hoeft dan alleen nog maar op de winkel te passen en dat is niet iets wat bij het menstype Schippers past. Voor iemand met haar ambitie geldt: the only way is up.

Schuift Martin van Rijn dan door naar de ministerspost? Dat denk ik niet. Hij laat zich zien als een sterke staatssecretaris en aan de hervorming van de langdurige zorg heeft hij voorlopig nog zijn handen vol. Het dossier past hem als een oude handschoen. Al in zijn PGGM-tijd schreef hij een visiestuk over de samenhang die hij zag tussen wonen, zorg en pensioen en ik denk dat hij graag zal blijven tot die visie bij ieder van ons tussen de oren zit.

Maar dat is toekomstmuziek. We weten immers nog niet eens of dit kabinet de rit uitzit en wat na volgende verkiezingen voor nieuw kabinet aantreedt. En de komende week hebben we leukere dingen om over na te denken dan politiek. Ik ook. Fijne dagen dus. Hou uw hoofd koel en uw voeten warm. Tot 2 januari.

Delen