Your worst nightmare
Hoeveel tegenstrijdigheid wil je in het nieuws hebben? Aan de ene kant willen de beroepsverenigingen van zorgbestuurders NVZD en BCZN tot een accreditatieprogramma voor zorgbestuurders komen dat tegenwicht biedt tegen het beeld van deze bestuurders als ‘incompetentie machtswellustige graaiers’. En aan de andere kant haalt NVZD-voorzitter Ruud Lapré keihard uit naar het overheidsingrijpen in het inkomen van zorgbestuurders. “Dit is nog erger dan we in onze ergste nachtmerries hadden kunnen vermoeden”, zegt hij.
Dit is geen handige formulering als je bedenkt dat de Wet Normering Topinkomens, die de ingreep in het bestuurssalaris mogelijk maakt, dit salaris beperkt tot maximaal 130 procent van het salaris van een minister. Erger dan onze ergste nachtmerrie? Je staat ver van de dagelijkse maatschappelijke realiteit af als je zoiets zegt. Misschien is het geen gek idee als er naast dat accreditatieprogramma voor zorgbestuurders ook een soortgelijk programma komt voor bestuurders van beroepsverenigingen in de zorg. En tot die tijd in ieder geval een spreekverbod.
1 reactie
Is de bestuurder van een zorgverzekeraar ook een zorgbestuurder? En vallen die dan ook onder deze Wet? Laat de bestuurders van zorgverzekeraars nu maar eens het goede voorbeeld geven.
Zorgverzekeraars in Nederland lopen geen enkel risico. Worden net als de zorginstellingen gebudgetteerd en krijgen ook te maken met de gevolgen van het MBI; wordt het budget overschreden dan krijgen zij te maken met een generieke korting. Verschil met de zorginstellingen is dan wel dat zorgverzekeraars deze korting mogen verrekenen in de contracten met de zorginstellingen. Om dat te voorkomen is de Overheid gekomen met de Wet op de doorlevering: de doorleverplicht voor zorgaanbieders om zorg te blijven leveren als het budget op is.
Achmea topman verdiende in 2011 980.000 euro per jaar, exclusief bonus. De directeur zorg bij ditzelfde concern ging naar huis met 450.000 euro. Menzis, CZ en VGZ weten ook van de warme wanten.
Vallen zorgverzekeraars nu onder de bancaire mores en handel en wandel of onder de semi overheid? Zorg of Bankier?
To Be a Banker or not to be a Banker; that’s the money question.
980.000 of 220.000 euro. Geen wonder dat zorgverzekeraars nu even stil zijn en hun lobby achter de schermen in gang hebben gezet om als bankier te worden aangezien, of is de intrinsieke prikkel bij zorgverzekeraars zodanig dat zij het niet om het geld doen en voor zorg willen worden aangezien?
Bij een single payer systeem is het geen vraag: gewoon overheid en overheidssalarissen met de intrinsieke goedheid om er keihard voor de goede zaak in te gaan.
De huidige zorgverzekeraars waren allen de voormalige ziekenfondsen en toen vielen diezelfde mannen/vrouwen onder Overheidsregels; klaagden zij toen over te lage salarissen?
Is de overgaan van ziekenfondssysteem naar particulier systeem ingegeven door een ordinaire economische prikkel?
Laat de bestuurders van zorgverzekeraars nu maar eens zien waar zij voor staan en openlijk pleiten voor opname in het register van zorgbestuurders.
ANH Jansen
16 november 2012 / 20:48