Zachte heelmeesters

Patiënten van empathische huisartsen zijn behalve meer tevreden dan andere patiënten, ook beter in staat met hun klachten om te gaan en hebben minder last van angst. Bovendien reageren ze beter op hun behandeling, ook in het geval van lichamelijke aandoeningen. Aardig zijn loont en kost vrijwel niets, is de conclusie uit het onderliggende literatuuronderzoek. Ik geef u er een eigen wild-gegokte-conclusie bij: hetzelfde geldt voor medisch specialisten en andere (para)medisch professionals.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar het feit dat zachte heelmeesters geen stinkende wonden maken, is voor mij geen nieuws. Het zijn de niet-deskundige heelmeesters die stinkende wonden maken. Degenen die zich door verkeerde argumenten laten leiden bij de keuze tussen een meer of minder agressief behandelvoorstel. Goede zorgprofessionals zijn aardig in de bejegening van de patiënt én tegelijkertijd bereid om de ziekte zo nodig met gestrekt been tegemoet te treden.

De alleraardigste dokter vloekt en zegt – ineens – directief: ‘u bent erg ziek’

In mijn herinnering ga ik 18 jaar terug in de tijd. Ik lig doodziek in een ziekenhuisbed. Het is de nacht nadat ik via een geplande keizersnede ben bevallen. Er komt steeds iemand kijken. Eerst diverse verpleegkundigen, daarna de dienstdoende arts-assistent en uiteindelijk de uit zijn bed gebelde gynaecoloog, die ik al heel lang als zeer empathisch ken. In een koortsachtige waas hoor ik hem zeggen dat er sprake is van een ernstige complicatie. Vervolgens stoppen verpleegkundigen allerlei buizen, tubes en naalden in mij. In een reflex trek ik de neussonde er direct weer uit. De alleraardigste dokter vloekt en zegt – ineens – heel directief tegen mij: “U bent erg ziek. Laat ons ons werk doen: in dit geval maken zachte heelmeesters stinkende wonden.”

Drie dagen later ben ik terug in de normale wereld. De gynaecoloog zit op de rand van mijn bed. Hij is weer aardig. “We zijn erg geschrokken”, zegt hij. “Maar u wordt helemaal beter en het gaat prima met jullie prachtige dochter.” Dat bedoel ik; aardige dokters maken alleen stinkende wonden als ze uit empathie beslissen niet agressief te behandelen als dat wél moet.

 

 

 

Delen