Ze kon veel beter zwijgen

Edith Schippers wordt wakker. In haar nadagen weliswaar, maar toch. “Zonder dat de patiënt er minder van wordt, kunnen we miljoenen euro’s besparen”, zei ze gisteren tijdens een conferentie in Den Haag. Nu zij demissionair is en dus ministerieel gesproken in haar nadagen verkeert, heeft ze blijkbaar tijd gevonden om eens een dagje in de thuiszorg mee te lopen. Daar zag ze wat iedereen die in de zorg werkt al jaren weet: veel grotere verpakkingen van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen dan voor één patiënt nodig is. Wat zonde, concludeerde ze, daar moeten we iets aan doen.

De kloof tussen Haags beleid en dagelijkse praktijk kon niet treffender in beeld gebracht worden dan met dit blijk van praktijkgerichte onwetendheid. Van de zijde van verpleegkundigen en verzorgenden zal haar constatering over verspilling in de zorg haar geen stemmen opleveren op 12 september.

Van de huisartsen hoeft ze ook niet veel te verwachten na haar gisteren gedane oproep de huisarts met ondersteuning van specialistisch verpleegkundigen en praktijkondersteuners in staat te stellen veel meer zorg in de eerste lijn te houden. Een gotspe, die opmerking, want de huisartsen zelf roepen nu juist al jaren dat alle prikkels hiertoe de verkeerde kant op staan.

En van de openbare apothekers, die vinden dat ze kapotgemaakt worden door het preferentiebeleid, hoeft ze al helemáál geen stemmen te verwachten met haar opmerking toch vooral het goedkoopste medicijn voor te schrijven als dit voor de patiënt niets uitmaakt.

Kortom, dat was geen beste beurt van Edith Schippers, daar in Den Haag gisteren. Ze had beter haar mond kunnen houden.

Delen