Zeeland Zorgland

Henk van Koeveringe van Zeelandcare is stellig: het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis en ziekenhuis ZorgSaam moeten samen opgaan in één ziekenhuisorganisatie. ZorgSaam heeft een tekort op de balans van 25 miljoen euro en dreigt dus om te vallen. En het ADZR moet nieuwbouw plegen, want het huidige gebouw verkeert bouwkundig en functioneel in een matige staat en complete renovatie is duurder dan vervangende nieuwbouw. Dus, vindt Van Koeveringe, sla twee vliegen in één klap en zet één nieuw ziekenhuis neer voor de hele provincie.

Maar wat lezen we in het nieuwsbericht op Zorgvisie? “Het plan van Van Koeveringe is opmerkelijk, aangezien de twee ziekenhuizen de afgelopen jaren een aantal keren lijnrecht tegenover elkaar leken te staan.” Pardon? Bestaat ziekenhuiszorg om bestuurders en medische staven ruzie met elkaar te kunnen laten maken of bestaat ziekenhuiszorg voor patiënten? Nemen we als uitgangspunt de patiënten – die weinig hebben aan één functioneel achterhaald ziekenhuis en één ziekenhuis dat bijna failliet is – dan is het voorstel van Van Koeveringe nog helemaal zo gek niet.

Toch zit er één ‘maar’ aan zijn plan. Juist als voormalig eigenaar van Roompot Vakanties weet Van Koeveringe hoezeer bevolkingsaantallen in recreatiegebieden variëren met de seizoenen. Zeeland is een krimpregio die in vakantietijd volloopt met toeristen. Dit vraagt om flexibele zorgoplossingen en een ziekenhuis is weinig flexibel. Investeer je dan in een volledig geoutilleerd ziekenhuis? Of investeer je in een centraal gelegen basisziekenhuis, anderhalvelijns voorzieningen op de eilanden die in de vakantieperiodes kunnen worden opgeschaald met seizoenskrachten, en samenwerkingsverbanden met de omliggende ziekenhuizen voor de meer complexe zorg?

Delen