Zeeland Zorgland
Henk van Koeveringe van Zeelandcare is stellig: het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis en ziekenhuis ZorgSaam moeten samen opgaan in één ziekenhuisorganisatie. ZorgSaam heeft een tekort op de balans van 25 miljoen euro en dreigt dus om te vallen. En het ADZR moet nieuwbouw plegen, want het huidige gebouw verkeert bouwkundig en functioneel in een matige staat en complete renovatie is duurder dan vervangende nieuwbouw. Dus, vindt Van Koeveringe, sla twee vliegen in één klap en zet één nieuw ziekenhuis neer voor de hele provincie.
Maar wat lezen we in het nieuwsbericht op Zorgvisie? “Het plan van Van Koeveringe is opmerkelijk, aangezien de twee ziekenhuizen de afgelopen jaren een aantal keren lijnrecht tegenover elkaar leken te staan.” Pardon? Bestaat ziekenhuiszorg om bestuurders en medische staven ruzie met elkaar te kunnen laten maken of bestaat ziekenhuiszorg voor patiënten? Nemen we als uitgangspunt de patiënten – die weinig hebben aan één functioneel achterhaald ziekenhuis en één ziekenhuis dat bijna failliet is – dan is het voorstel van Van Koeveringe nog helemaal zo gek niet.
Toch zit er één ‘maar’ aan zijn plan. Juist als voormalig eigenaar van Roompot Vakanties weet Van Koeveringe hoezeer bevolkingsaantallen in recreatiegebieden variëren met de seizoenen. Zeeland is een krimpregio die in vakantietijd volloopt met toeristen. Dit vraagt om flexibele zorgoplossingen en een ziekenhuis is weinig flexibel. Investeer je dan in een volledig geoutilleerd ziekenhuis? Of investeer je in een centraal gelegen basisziekenhuis, anderhalvelijns voorzieningen op de eilanden die in de vakantieperiodes kunnen worden opgeschaald met seizoenskrachten, en samenwerkingsverbanden met de omliggende ziekenhuizen voor de meer complexe zorg?
3 reacties
Bij enkele ziekenhuisfusies heb ik ervaren dat het er om gaat dat medisch professionals zich verantwoordelijk voelen. Verantwoordelijk voor de zorg in een omschreven regio en van een bepaald niveau. Ten genoege van verwijzers en patienten.
Als het alleen om fusie van faciliteiten (facilitaire diensten) gaat is het bij voorbaat een verloren strijd.
Jan Taco teGussinklo
13 februari 2015 / 11:29Helemaal begrijpelijk Jan Taco. Maar zou je niet gewoon van zorgprofessionals mogen verwachten dat ze die verantwoordelijkheid voelen?
Frank van Wijck
13 februari 2015 / 13:07‘Toch zit er één ‘maar’ aan zijn plan’
1 maar? Even doortellen en verder kijken dan de neus lang is.
De ACM maakt korte metten met het schitterende plan van FvW. Zie de site van de ACM voor de uitgebreide jurisprudentie. Die jurisprudentie kennen de zorgprofessionals en daarom houden zij zich gedeisd; ze voelen hun verantwoordelijkheid, maar zijn met handen en voeten gebonden en de mond is gesnoerd.
Het zijn dan ook niet de zorgprofessionals die aan zet zijn, maar de verzekeraars. Die hebben de regie rol en hebben als enigen de Zorgplicht. De NZa ziet op e.a. toe.
En ja, die verzekeraars wachten eerst maar even af op wat al die zuinige Zeeuwen gaan doen als de budgetpolissen op de markt gaan verschijnen; zonder eigen risico tegen de laagste nominale premie; de verzekeraar die dan de meeste verzekerden op de relevante markt krijgt kan aan de bak. Wie moet investeren om aan zijn zorgplicht te voldoen, waar en hoeveel en voor hoelang? Wie neemt de leidende rol in deze op zich? Wie voelt de verantwoordelijkheid?
Afwachten maar welke verzekeraar zich tot de Zeeuwen geroepen voelt; 450,000 verzekerden laat je toch niet links liggen? Of is de ex ante verevening voor Zeeuwen ontoereikend?
Fantastisch model is het toch he.
ANH Jansen
14 februari 2015 / 11:59