Zet die stap
Probeer in de zorg maar eens een verandering ten goede op grote schaal door te voeren. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig, maakt Follow the money duidelijk op basis van een voorbeeld.
Baby’s die bij de geboorte hypoglykemie hebben, worden een paar dagen opgenomen om te worden behandeld met een glucose-infuus. In plaats daarvan gewoon wat suiker toedienen scheelt op jaarbasis honderden ziekenhuisopnamen en miljoenen aan zorggeld. Het team van kinderarts Jolita Bekhof (Isala Zwolle) besloot hiernaar te gaan handelen, tot volle tevredenheid.
‘No good deed goes unpunished’
Maar helaas, ondanks het bewezen succes nemen de meeste kinderafdelingen de werkwijze niet over. De reden: no good deed goes unpunished. De ontwikkeling is in alle opzichten positief op één na: hij benadeelt het ziekenhuis financieel. In het geval van Isala scheelt het zo’n 60.000 euro op jaarbasis, rekende Bekhof uit. En ons Nederlandse ziekenhuislandschap telt ruim zeventig kinderafdelingen, dus tel uit je verlies. Bovendien kan bij zo’n vernieuwing sprake zijn van terughoudende artsen, die eerst (nóg) meer bewijs willen zien voor de effectiviteit ervan.
Bekhof en haar collega’s toonden zich dappere dokters: ze geven baby’s met suikertekort geen infuus meer als dit niet nodig is. Van zulke dappere dokters mogen we er meer hebben. Maar dat alleen is niet genoeg. Om innovaties door te voeren die de zorg verbeteren maar het ziekenhuis omzet kosten, is ook een ziekenhuisbestuur nodig met verantwoordelijkheidsbesef. En een zorgverzekeraar die bereid is de omzetderving voor een bepaalde tijd te compenseren. Goede argumenten tegen een aanpak langs drie lijnen zijn feitelijk niet te bedenken.