Zijden draadje

De medewerkers van ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum hebben een gezamenlijk Twitteraccount. Daarop lazen we afgelopen zaterdag: ‘”Gisteren van een patiënte gehoord: ‘jullie zijn een streekziekenhuis met de service van een privékliniek’. Trots!” Een mooie opsteker voor de medewerkers van het veelgeplaagde ziekenhuis Maar rond dezelfde tijd verschenen ook twee andere Tweets. De ene gaat over het nieuws van RTL dat de garantstelling die de Sionsberg heeft gekregen van Ziekenhuis Nij Smellinghe dit laatste ziekenhuis wel heel erg veel geld kost. De andere brengt in herinnering dat ex-bestuurder Christan Krappel – die bij zijn vertrek een kwart miljoen euro meekreeg – eerder ooit had gezegd: “Als je mislukt, moet je niet zeiken over een gouden handdruk.”

Dit is een ongelukkige berichtencombinatie over het ziekenhuis, dat al jarenlang door financiële problemen wordt geplaagd en dat zonder de fusie met Nij Smellinghe waarschijnlijk al lang failliet was geweest. Bestuurder Peter Littooy van Nij Smellinghe zei bij die fusie wel dat het ziekenhuis uiteindelijk weer “financieel zijn eigen broek moest kunnen ophouden.” Maar inmiddels is Nij Smellinghe al twee keer de Sionsberg financieel tegemoet gekomen en het einde van de financiële problemen van dit ziekenhuis is nog niet in zicht.

Dit plaatst het bestuur van Nij Smellinghe in een lastige positie ten opzichte van de bank, die zich gaat afvragen of de Sionsberg geen bodemloze put is die het nu nog financieel gezonde Nij Smellinghe mee naar beneden gaat trekken. En het maakt voor het bestuur de positie ten opzichte van het eigen personeel moeilijk. Want hoe lang kun je nog uitleggen dat die fusie een goed idee was dat beide partijen sterker zou maken?

Delen