Zinkend schip

Het was zo’n leuke uitnodiging vorige week van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse: kom op 16 maart bij ons kijken  in het kader van de landelijke open dag voor zorg en welzijn. Bezoekers konden daar afgelopen zaterdag ontdekken hoe schoon hun handen zijn. Ze konden een slaaponderzoek doen of de binnenkant van een ambulance bekijken. En natuurlijk mochten kinderen hun zieke pop of knuffel meebrengen.

Alleen vraag ik mij af in welke stemming de medewerkers verkeerden die de gasten ontvingen, en met welke ogen die gasten naar de medewerkers keken. Beide partijen wisten immers dat 155 medewerkers van het ziekenhuis deze week te horen krijgen dat ze worden ontslagen.

In de berichtgeving over de ontslagronde lezen we dat het ziekenhuis eind vorig jaar in opspraak raakte door het onverklaarbaar hoge sterftecijfer op de afdeling cardiologie in 2010. Maar het zou onterecht zijn dit als enige oorzaak aan te wijzen voor de huidige slechte financiële positie van het ziekenhuis. Het leed in 2010 al een verlies van een miljoen euro en dit liep in 2011 op tot 5,1 miljoen. In juni 2012 werd bekend dat het snel 5 miljoen moest bezuinigen om überhaupt te kunnen overleven. Pas hierna begonnen de contouren van het gedonder rond de afdeling cardiologie duidelijk te worden, gevolgd door het bericht dat het ziekenhuis hierdoor claims van 95 patiënten tegemoet kan zien.

Een ziekenhuis dat er zo voor staat, heeft in termen van reputatie weinig meer te bieden. Niet aan de patiënten, niet aan de bank en niet aan de zorgverzekeraars. En waarschijnlijk zelfs niet meer aan private investeerders, die nog wel eens willen instappen op het moment dat andere partijen op zoek gaan naar de uitgang.

Delen