Zinloos

Of het gisteren een trending topic was op Twitter heb ik niet bijgehouden, maar een veelbesproken onderwerp was het in ieder geval wel: de stijgende zorgkosten. De zorgkosten zijn volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2011 met 3,5 procent gestegen ten opzichte van 2010.  Belangrijk om te weten in het kader van beleidsontwikkeling voor de zorg natuurlijk, maar ik vraag mij toch één ding af: waarom plaatst niemand er berichtgeving tegenover over de ontwikkeling van de zorgopbrengsten? Marc Pomp schreef hierover het boek Een beter Nederland. De gouden eieren van de gezondheidszorg. Maar helaas vindt dit pleidooi voor aandacht van het economisch rendement van de gezondheidszorg veel te weinig weerklank.

De stijging van de zorgkosten wordt trouwens voor een deel verklaard uit een forse toename van de geneesmiddelenverkoop, zo stelt het CBS. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen laat het er niet bij zitten en verbiedt meteen drogisten om verpakkingen van meer dan vijftig stuks paracetamol te verkopen. Al jaren stijgt immers het aantal zelfmoordpogingen met een overdosis paracetamol.

Als het CBG werkelijk denkt dat deze maatregel ook maar iets gaat helpen om het aantal zelfmoordpogingen met deze kleine witte pilletjes te verlagen, dan heeft het een enorme lading boter op het hoofd. Het gemiddelde winkelcentrum telt drie of vier drogisterijen, plus een of twee apotheken. Tel daar nog eens de supermarkten bij op, die ook paracetamol verkopen, en je komt al snel met en hele boodschappentas vol pillen thuis. Deze maatregel is dus net zo onzinnig als beschrijven dat de zorgkosten stijgen zonder daarbij te duiden wat die zorg ons als maatschappij oplevert.

Delen