Zo werkt dat

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Aanstaande maandag wordt in Nieuwspoort in Den Haag het boek Zo werkt de geneesmiddelenzorg ten doop gehouden. Het boek is een initiatief van het Platform Zó werkt de zorg en iedereen die de eerdere uitgave daarvan, Zó werkt de zorg in Nederland, kent, weet dat hij ook van dit nieuwe boek serieuze informatie kan verwachten. In de wereld van de farmacie geen overbodige luxe, want in discussies over de (kosten van de) zorg is de farmaceutische industrie een geliefde zondebok.

Het lijkt bijna geen toeval dat net een paar dagen voor de boekpresentatie het farmaceutische bedrijf Kiadis in het nieuws komt met de beslissing definitief een streep te zetten onder de ontwikkeling van Atir101. Dit geneesmiddel tegen leukemie was lange tijd veelbelovend, maar is nu ingehaald doordat de artsen de standaardbehandeling voor de betreffende patiëntgroep hebben verbeterd. Het gevolg: tien jaar onderzoek en honderd miljoen euro onderzoeksgeld down the drain en de helft van de circa 170 medewerkers hun baan kwijt.

Farmaceutische industrie staat niet alleen synoniem aan veel geld verdienen

Zo werkt de geneesmiddelenzorg dus ook. Toch wel ontnuchterend. En een nuttige wake-up call om ons eraan te herinneren dat de farmaceutische industrie niet alleen maar synoniem staat voor heel veel geld verdienen aan patentgeneesmiddelen en aan het vermenigvuldigen van de prijs van een oud middel door het op te kopen en in een ander doosje te stoppen. Niet dat de fabrikanten die dit laatste doen het niet verdienen om besmeurd met pek en veren de stad uit gejaagd te worden. Maar oog voor de nuance kan nooit kwaad.

5 Reacties Reageer zelf

 1. B.Willems
  Geplaatst op 16 november 2019 om 19:58 | Permalink

  U heeft ervoor gekozen om dit bericht te vergeten:

  ‘ De farmaceutische industrie haalde in 2015 relatief het hoogste bedrijfsresultaat binnen de industrie. Farmaceuten noteerden een bedrijfsresultaat van 17,5 procent van de omzet. Dat is drie keer zo veel als het gemiddelde van 5,8 procent in de totale industrie. Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS. ‘

  Of is dit een wake up call?

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 16 november 2019 om 22:24 | Permalink

  Ja die kant is er ook, maar daar heeft Kiadis nu dus even niets aan. En zonder winst te maken zouden andere bedrijven ook niet kunnen investeren. Ook dat is nuance.

 3. B.Willems
  Geplaatst op 16 november 2019 om 23:07 | Permalink

  Zo werkt de geneesmiddelenzorg dus ook. Toch wel ontnuchterend. En een nuttige wake-up call’

  Het zou verduidelijkend zijn geweest als u specifieker was geweest over Kiadis, en het niet breder getrokken had over ‘ de geneesmiddelenzorg’ .

  Kiadis is niet de farmaceutische industrie.

  Neem uw betalende lezers niet in de maling.

  Dank.

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 17 november 2019 om 00:41 | Permalink

  Ik neem niemand in de maling. Ik zeg alleen: dit gebeurt ook in de farmaceutische industrie. Geen absolute, slechts een nuancering. Precies zoals het er staat.

 5. Joep Scholten
  Geplaatst op 18 november 2019 om 11:23 | Permalink

  Je artikel lezend stelde ik me de reacties al vast voor. Zo in de trant van:
  die van Wijck zal wel ergens een dikke envelop toegeschoven hebben gekregen. Of, lux op reis geweest voor een cursus die natuurlijk niets meer was dan een ordinaire pharma-lobby.

  Het kwam er niet van. Gelukkig maar, want bij de organisaties die betrokken waren bij het boekje ontbrak de farmaceutische industrie.

  Tja, mijnheer Willems; de farmaceutische industrie is net als de boerenstand; er zijn grote verschillen.
  Wie goed kijkt en luistert onderkent de variatie. Ze zijn er echt , die welwillende milieubewuste ondernemers die ook oog hebben voor de omgeving waarin ze opereren. Ze maken meestal niet zo veel lawaai voor hun aanpak. Dat in tegenstelling tot de kokerkijkers die schijt hebben aan alles en alleen maar denken aan hun eigen portemonnee.
  Daartussen schuilt de ware tragiek. Misschien zijn we er bij tijd en wijle zelf wel onderdeel van. U kent ze vast wel, want elk vakgebied heeft ze in hun gelederen. Ik doel hier op de meelopers en minstens zo erg; de laf wegkijkende medeburgers.
  Wie een blik werpt op de geschiedenis, constateert iets bijzonders; al deze figuren lijden ernstig aan geheugenloosheid.