Zonnig nieuws

Het is een leuk nieuwtje van het ziekenhuis in mijn stadsdeel: het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam Noord plaatste 625 zonnepanelen op het dak. Tegelijkertijd laat de rest van het bericht wel zien hoe relatief beperkt het effect is van deze inspanning. Al die zonnepanelen bij elkaar zijn goed voor 2,5 procent van het energieverbruik van het ziekenhuis.

Veel grootschaliger is het project bij zorgaanbieder Amstelring, ook in Amsterdam. Amstelring heeft de forse ambitie negen panden energieneutraal te maken. Het wil met deze panden de komende vijftien tot twintig jaar 12 tot 18 miljoen euro op de energierekening besparen. Niet gering, en ook niet iets wat een zorgaanbieder op eigen houtje voor elkaar krijgt.

Achter dit verhaal zit Energiesprong, een tijdelijk innovatieprogramma van kennisorganisatie Platform 31. Energiesprong speelt binnen Nederland een rol in het waarmaken van de Europese afspraak voor het energieneutraal maken van vastgoed. Vastgoed in de zorg speelde hierin tot op heden geen rol, dus Amstelring is een interessante business case voor de betrokken energie-, bouw- en installatiebedrijven. En nu zorgaanbieders een financiële verantwoordelijkheid hebben voor hun vastgoed, is het voor Amstelring zelf ook prachtig wat hier gebeurt. Welke zorgaanbieder volgt?

Delen