Zorg en recht

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Op social media wordt de laatste paar weken driftig gediscussieerd over de omzetplafonds waarmee de ziekenhuizen te maken hebben en de gevolgen daarvan voor patiënten. Ziekenhuizen laten via de media weten dat verzekerden van een bepaalde zorgverzekeraar niet meer welkom zijn (tenzij het om voortzetting van bestaande zorg  of om spoedeisende zorg gaat). De reden: het budgetplafond dat de zorgverzekeraar en het ziekenhuis voor 2019 hadden afgesproken, is al ruim voor 31 december bereikt.

Hoewel zo’n ziekenhuis natuurlijk zelf een belangrijke rol speelde in de contractonderhandelingen, heeft het de publieke sympathie ogenblikkelijk aan zijn zijde als het de media inschakelt om te laten weten ‘U mag van zorgverzekeraar X de rest van het jaar niet meer bij ons worden behandeld’. In de dynamiek die hieruit ontstaat, wordt nogal eens voorbij gegaan aan het feit dat het alleen nieuwe patiënten betreft. De focus in de verdere berichtgeving ligt vooral op het feit dat de patiënt niet meer terecht kan in ‘zijn’ ziekenhuis, hoewel dat wel was waarvoor hij voor 2019 een verzekeringscontract had gesloten met zijn zorgverzekeraar.

‘U betaalt niet voor een zitplaats, u betaalt om vervoerd te worden’

Niet lang geleden hoorde ik een conducteur in een overvolle trein tegen een klagende passagier zeggen: “U betaalt niet voor een zitplaats, u betaalt om vervoerd te worden.” Die conducteur maakte zich niet populair in de tegen elkaar aanbotsende menigte die van A naar B werd vervoerd, maar hij had wel een punt. Natuurlijk, we mogen het openbaar vervoer niet vergelijken met de zorg. Maar één vergelijking valt wel te trekken. Wie in de trein een zitplaats wil bemachtigen, reist eersteklas. Dat is pakweg 65 procent duurder. In de zorg bestaat zo’n prijsverschil bij lange na niet, tussen natura- (of budget-) en restitutiepolissen. Maar de publieke opinie is wel dat iedereen recht heeft op diezelfde zitplaats.

4 Reacties Reageer zelf

 1. Jan van de Voorde
  Geplaatst op 21 oktober 2019 om 21:13 | Permalink

  Het onderscheid particulier- fonds verzekerde is blijkbaar ineens niet zo erg meer?
  Interessant.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 21 oktober 2019 om 21:32 | Permalink

  Wat mij juist verbaast is de gedachte dat alles beschikbaar moet zijn, zonder daar de bereidheid tegenover te stellen na te denken over de kosten.

 3. Jan van de Voorde
  Geplaatst op 21 oktober 2019 om 21:45 | Permalink

  Uw oproep om na te denken over de kosten betreft een grote groep.
  Helaas is die groep niet zelden ongeletterd.
  De worried well zitten inmiddels goed met hun duurdere restitutiepolis.

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 21 oktober 2019 om 22:09 | Permalink

  Die restitutiepolis is niet zo erg veel duurder. Dat is mijn punt juist.