Zorg en technologie
Kun je met de inzet van technologie in de zorg tijd en geld besparen? Ja dat kan, in de ouderenzorg bijvoorbeeld concludeerde Vilans recent op basis van onderzoek.
De genoemde voorbeelden zijn divers: leefstijlmonitoring, een heupairbag, slim incontinentiemateriaal, geavanceerde zorgdomotica, medicijndispensers. Terecht stellen de onderzoekers dat de kost voor de baat uitgaat. Die heupairbag bijvoorbeeld moet wel worden aangeschaft.
Maar als daar tegenover staat dat toepassing ervan ertoe leidt dat het aantal heup-, bekken- en beenfracturen met 46 procent afneemt, zoals onderzoek aantoont, is het de investering wel waard. Wie nu zegt dat de behandeling van die fracturen uit een ander potje betaald wordt dan de aanschaf van die heupairbag, heeft gelijk.
Maar zulk onderzoek vormt juist een concrete aanleiding om de bestaande schotten in financiering kritisch tegen het licht te houden.
“Natuurlijk, een vermoeden is nog geen feit.”
De belangrijke achterliggende vraag is natuurlijk welke invloed de technologie heeft op de kwaliteit van zorg. Jacqueline van Ginkel, zorgveranderaar bij Thuiszorg West-Brabant is daar als het om de medicijndispenser gaat positief over. Het gebruik ervan maakt de gebruiker van die medicijnen minder afhankelijk van de thuiszorg, stelt ze.
En dat is winst, want minder afhankelijk zijn van zorg is een aspect van kwaliteit van leven. Afgezien daarvan vermoedt Van Ginkel dat toepassing van de medicijndispenser de medicatiebetrouwbaarheid ten goede komt.
Natuurlijk, een vermoeden is nog geen feit. Dat heb je zo met nieuwe dingen, die moeten zich bewijzen. Maar dat lukt alleen als je ervoor open staat en er onderzoek naar doet. En dat is voor zorgaanbieders – niet specifiek in de ouderenzorg maar in breder perspectief – niet vanzelfsprekend. Als de woorden ‘zorg’ en ‘technologie’ in één zin voorkomen, is er nogal eens weerstand.
Dat is spijtig en eigenlijk ook wel verrassend, want de zorg is toch een lerende omgeving?
5 reacties
Hallo Frank, niet juist, dat “de kost voor de baat uitgaat”. “De visie en bewezen effectiviteit gaan voor de baat uit”. Kostenreductie is hierbij de grootste killer van organisatorische en technologische innovaties”. Eigenlijk zou er een medicijn moeten komen, die de “what’s in it for me” innovatie-allergie in de zorg de nek om draait.
Ok van Megchelen
2 augustus 2021 / 09:35Ja je hebt natuurlijk wel een punt Ok. Al heb ik zo mijn twijfels over de vraag wie wel en niet bereid zouden zijn dat ‘medicijn’ te slikken als het er was.
Frank van Wijck
2 augustus 2021 / 09:38Tip:
Google eens op ‘Evidence Health Technology’
In plaats van een ( met alle respect overigens) ‘zorgveranderaar’ aan het woord te laten, en om een hip airbag triomfantelijk te presenteren als oplossing:
Gewoon zoeken op ‘Evidence’.
Zo simpel is het.
Dat is waar de zorgverleners waarover je pathetisch moppert ( ‘ Als de woorden ‘zorg’ en ‘technologie’ in één zin voorkomen, is er nogal eens weerstand. ) op worden afgerekend.
Dat is de taal van zorgverleners, die je overigens betalen voor je blogjes.
Ik help je alvast:
‘Conclusions: E-Health/m-Health technologies are increasingly present in the field of HTA. Yet, our review identified several missing elements. Most of the reports failed to respond to relevant assessment components, especially ethical, social and organizational implications.’
Pubmed.
Of:
‘Evidence standards framework for digital health technologies
As digital health technologies develop at an increasing pace, we’ve worked with partners to develop standards that ensure new technologies are clinically effective and offer economic value.’
nice org uk.
Of:
‘Conclusions
This study confirms that the quality of scientific evidence used in HTA of high-risk MDs is low and therefore the use of evidence needs improvement. ‘
Valueinhealthjournal.
Tot slot:
‘The Evidence. There have been many studies over the years looking at the effectiveness of hip protectors in preventing fractures in older peoples. The current evidence is as follows: “There is moderate quality evidence for a small reduction in hip fractures with hip protectors in institutional settings” (5)
Gewoon Google.
‘There have been many studies over the years looking at the effectiveness of hip protectors in preventing fractures in older peoples. The current evidence is as follows:
“There is moderate quality evidence for a small reduction in hip fractures with hip protectors in institutional settings” (5)
The evidence also showed that there was a small increase in pelvic fractures with the use of hip protectors.
“There is moderate quality evidence that hip protectors probably had little or no effect on hip fractures in community” (6)
Compliance was a large issue identified in all studies, with roughly only 30% compliance reported on average’
Australisch onderzoek.
Hou dus alsjeblieft op met je ‘weerstand’.
Evidence is waar zorgverleners op worden afgerekend.
Verdiep je daar eens in, in plaats van selectief de mening van een verdwaalde zorgveranderaar te citeren.
Met alle respect overigens voor deze zorgveranderaar.
E.Kriek
2 augustus 2021 / 21:44Ik ben het voor een keer met Frank van Wijck eens: met technologie kun je tijd en geld besparen, overigens ten koste van de ouderen die B- of C-zorg gaan krijgen. Zolang de tragische ellende rond catheters in de thuissituatie door blijft gaan, is het zonneklaar dat kwaliteit van de geleverde zorg voor de verzekeraars compleet onbelangrijk zijn. “Laat die oudjes maar verzuipen in hun urine, als wij maar tijd en geld besparen”. Lees voor de gein dit relaas, en kom dan nog eens terug op het voelbare geloof in de goede bedoelingen van zorgverzekeraars: https://tinyurl.com/bbd4xn4c
Nico Terpstra
2 augustus 2021 / 21:58Dat bericht ken ik Nico. En hoewel ik je punt snap kan ik niet zoveel met anonieme stellingnames. Het is roepen en maken dat je wegkomt voordat iemand erop kan reageren. Er is geen ruimte voor weerwoord en zelfs niet voor verifiëren of waar is wat wordt gesteld.
Frank van Wijck
2 augustus 2021 / 22:08