Zorg om personeel

Na eerdere deze week het LangeLand Ziekenhuis is er nu opnieuw een ziekenhuis dat zijn werknemers met een vervelend bericht de kerstperiode in moet sturen. Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis gaat definitief niet als zelfstandige organisatie door. Het wordt een satellietziekenhuis van het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Wat dit betekent weten we: het Ruwaard van Putten blijft geen volwaardige ziekenhuisorganisatie, maar wordt een voorpost voor de andere drie.

Wat we nog niet weten, is hoe de reorganisatie precies gaat uitpakken. Woordvoerder Nadia Haïfi is eerlijk genoeg om te stellen dat alles nog mogelijk is: personeelsleden kunnen misschien in andere ziekenhuizen aan het werk, maar kunnen wellicht ook hun baan verliezen. Een definitief antwoord hierop kan naar verwachting pas in het eerste kwartaal van 2013 worden gegeven, als meer duidelijk is over hoe de reorganisatie zal uitpakken.

Wie van buitenaf naar de berichtgeving over deze twee ziekenhuizen kijkt,  kan de indruk krijgen dat de gezondheidszorg geen bestendige omgeving meer is om een levenslange carrière in op te bouwen. Dat is een vervelende conclusie, en bovendien een onterechte. In discussies over de beleidsontwikkelingen in de zorg duikt steevast de vraag op: waar halen we de komende jaren in hemelsnaam het personeel vandaan om al die zorg te verlenen? De zorg zit wel degelijk te springen om mensen. Het zou geen slecht idee zijn het nieuwe jaar te starten met brede publieke aandacht hiervoor. En met publieke uitleg over hoe de zorg verandert en wat dit behalve voor patiënten ook voor de personeelsvoorziening in de zorg betekent. Het risico dat mensen die hard nodig zijn in de zorg weglekken naar andere marktsectoren, is nu groter dan ooit.

Tot zover voor nu, ik rond het jaar af. Op 2 januari kunt u mijn bijdrage hier weer lezen.

Delen