Fraude
[Herplaatsing van 4 juni]
Ik weet niet of het u net zo vergaat als ondergetekende, maar ik wind me nogal op over de zorgactualiteit. Het houdt maar niet op met de negatieve beeldvorming rond zorgprofessionals. Na alle in de media breed uitgemeten (bijna) fouten en het uitgebreid ongenuanceerd onder de aandacht brengen van incidenten (waarbij nauwelijks ooit vermeld wordt dat we het hier gewoon heel goed doen), bestormden de frauderende en graaiende zorgprofessionals ineens de kolommen van tijdschriften en kranten. Met de medisch specialisten en tandartsen voorop.
Wat me in het geheel nog het meest verbaast, is dat ik zo weinig tegengas voel uit de sector zelf. Natuurlijk; Frank de Grave heeft een poging gedaan en hier en daar horen we uit andere sectoren ook een tegengeluid, maar het lijkt wel of we het verder maar over ons heen laten komen. Stilzitten als we geknipt en geschoren worden. Het wordt tijd dat we de zaken eens even in perspectief gaan zetten.
Het wordt tijd dat we de zaken rond zorgfraude eens even in perspectief gaan zetten
Natuurlijk, fraude is fout en moet bestreden worden. Dat gezegd hebbende zou ik eraan toe willen voegen dat absurde regels ook bestreden moeten worden, evenals de bijna grenzeloze macht die zorgverzekeraars op dit punt hebben. En er mag ook weleens hardop gezegd worden dat die zogenoemde fraude in de zorg doorgaans ontstaat in het belang van de patiënt. Zodat die daardoor bijvoorbeeld wél een broodnodige behandeling vergoed krijgt of op één dag én een intake én een behandeling kan ontvangen. Het gaat in verreweg de meeste gevallen niet om de portemonnee van de zorgprofessional.
Ik werk al (bijna) honderd jaar met zorgprofessionals (was er ooit zelf één) en ik durf met droge ogen te beweren én vol te houden dat het doorgaans integere, sociale, hardwerkende en betrokken personen zijn. Een uitzondering daargelaten, hebben ze allemaal oog voor de belangen van anderen. En so what, dat ze daarmee ook hun geld verdienen? Sinds wanneer is dat een misdaad?
3 reacties
Ben het van harte met je eens Marjan. Bovendien, als je (snel) rijk wilt worden is de zorg de laatste sector waar je in moet duiken. Lange en zware dagen, werken in nacht en op feestdagen, zelfs de best betaalden doen dit alleen omdat ze door zoiets als ‘willen (ver)zorgen’ gedreven worden. Niet door de snelle euro. Dan kun je beter de directeur van een zorgverzekeraar worden…
En ook in de zorg werken echt niet alleen heiligen. Net als in de politiek niet alleen oprechte mensen werken en net zoals er in de journalistiek niet alleen onafhankelijke redacteuren hun werk doen. Dus dergelijk nieuws eens in perspectief zetten lijkt me geen overbodige luxe.
Peter van de Kraats
2 juni 2013 / 20:36Volledig oneens met Marjan en Peter. De zielige verhalen van ‘s-nachts het bed uit is mogelijk in enkele sectoren aan de orde, maar dat geldt meestal alleen voor de arts-assisten al of niet in opleiding of de chefsdecliniques die mogen bewijzen dat ze een goed maatschapslid zullen zijn in de toekomst. Trouwens er zijn veel beroepen met beroerde omstandigheden die werken binnen een CAO (ploegenwerkers zoals agenten, verpleegkundigen etc.). Als ik zo om mij heen kijk en mijn geheugen raadpleeg dan is voor de meeste medische specialisten (een zeer grote groep) een baan in de zorg een garantie voor een goed inkomen. Recent vertelde een patient dat hij bij een groot it-bedrijf in Nederland kon komen werken, 40 uur per week, maar hij moest verwachten dat hij 70-80 uur per week bezig zou zijn, incl. reistijd (in de file), en dat voor € 2.500 bruto/maand.
Volledig eens ben ik het met de stelling dat mensen niet in het vak stappen vanwege het geld maar daarna is dat vaak wel een leidraad, artsen zijn geen beter soort mens in dat opzicht. Er is ook niet gezucht over de omzettoename tot 50% sinds de dbc-invoering, dat was zeker niet de bedoeling.
Ruud Noordman
4 juni 2013 / 21:23De tweede alinea van de reactie van Ruud is veelzeggend. Die uitkomst (verstoring van omzetten) is nu een van de vele structurele fouten van het DBC declaratiesysteem. Ik herhaal maar eens ‘No bad people (but) bad procedures’. In die zin ondersteun ik het betoog van Marjan. Ik heb de ontwikkelingen van nabij meegemaakt.
De FYRA staat stil en er volgt een parlementaire enquete. De DBC wordt ‘doorontwikkeld’ (DOT) en ontloopt deze dans….
http://www.dutchbuttonworks.com/2013/06/fyra-doorontwikkelen/
Jan Taco teGussinklo
5 juni 2013 / 06:53