Zorgparagraaf DPK

  • Klik hier voor de zorgparagrafen van de andere partijen.
  • Klik hier voor het dossier met het laatste nieuws over de verkiezingen.

 

 

Keerpunt 3: Efficiëntere Gezondheidszorg
Zelfredzaamheid betekent niet: zoek het zelf maar uit, maar het betekent: we komen er samen wel uit zonder overheid. Niet voor ieder wissewasje naar de dokter, niet direct bij de overheid aankloppen als het even niet lukt. Trots zijn op het zelf kunnen en anderen helpen om het zelf te kunnen. Daar gaat het om!

De kosten van onze gezondheidszorg zijn volkomen uit de klauw gelopen: het kost kapitalen terwijl er senioren zijn die maar eens per week gewassen worden. Zelfs in de gevangenis word je beter verzorgd. Dat komt omdat er te weinig toezicht is en teveel gefuseerd wordt waardoor zorginstellingen zorgfabrieken worden.

Zorgfabrieken waar onze zieke familieleden wegkwijnen. Dit moet stoppen! DPK wil weer terug naar de verzorging thuis door mantelzorgers en vrijwilligers door hen een vergoeding te geven. Buren die even op de kinderen passen en senioren weer betrekken bij de familie door de bouw van aanleunwoningen te stimuleren. Daarom wil DPK de bouw of verbouw van Generatiewoningen stimuleren, die hebben wat ons betreft de toekomst.

Verder wil DPK de gezondheidszorg grondig reorganiseren door forse besparing op bestuurslagen. Dit kan eenvoudig worden gerealiseerd door een sjabloon samen te stellen waarin iedere bestuurder of manager wordt toegewezen per zoveel verzorgend personeel per eenheid. Zijn er te veel bestuurders of managers in een bepaalde laag dan zal daar in gesneden moeten worden. Hierdoor lossen we de almaar groter wordende problemen in de gezondheidszorg zelf op en schuiven dit probleem niet door naar de volgende generatie.

Bij zelfredzaamheid hoort natuurlijk ook het recht op zelfbeschikking, maar dan wel volgens nog af  te spreken regels.

Delen