Zorgpremie 2021

Een paar reacties op Twitter op het bekend worden van de zorgpremies voor 2021 gisteren. Deze bijvoorbeeld: ‘Zorgpremie omhoog? En allerlei zorg kon door corona niet geleverd worden.’ Nee, dat is waar. Maar de zorgkosten blijven wel gewoon stijgen – coronacrisis of niet – door loon- en prijsstijgingen en een toenemende zorgvraag door de vergrijzing.

Of deze: ‘Over tien jaar is je zorgverzekering duurder dan je hypotheek. Betaal nu al € 157.- voor niet veel bijzonders…’ Nou, niet veel bijzonders… Over de kwaliteit en toegankelijkheid van onze zorg hebben we toch echt weinig te klagen.

‘Over kwaliteit en toegankelijkheid van onze zorg hebben we toch echt weinig te klagen’

En deze natuurlijk, de vaak gehoorde en dus makkelijk uit de kast te halen frame: ‘Zorgpremie, als het omhoog zou gaan voor een beter salaris in de zorg zou ik er geen moeite mee hebben. Helaas verdwijnt het weer in de zakken van zorgverzekeraars.’ Nee, die zetten wederom hun reserves in om de stijging van de zorgpremie beperkt te houden.

Deze is interessant: ‘Zorgpremie bij mijn verzekeraar tien euro hoger. Tijd voor een nieuwe verzekeraar.’ De verschillen in zorgpremie nemen toe, dus het is inderdaad interessant om te kijken of overstappen naar een andere zorgverzekeraar gunstig kan zijn.

Nog eentje dan: ‘Veel mensen krijgen buikpijn van de alsmaar stijgende zorgpremie.’ Absoluut een feit en zeker iets om serieus te nemen. Maar dan moeten we ook bereid zijn om als gebruiker van de zorg na te denken over onze eigen rol hierin. Huisarts Danka Stuijver nodigde ons recent in de Volkskrant nadrukkelijk uit om dit te doen. Doen we het ook?

Delen