Zuinige slikkers

Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) doet een oproep om het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars onder de loep te nemen. Ze ziet in dit beleid een van de belangrijkste oorzaken voor de leveringsproblemen met veel geneesmiddelen in Nederland. De oproep is in lijn met een advies dat Berenschot een klein jaar geleden gaf naar aanleiding van onderzoek in opdracht van apothekersfederatie KNMP.

Het punt is alleen dat de vereniging van Generieke Leveranciers Nederland (GLN) van mening is dat het preferentiebeleid helemaal niet de oorzaak is van het geneesmiddelentekort. Het tekort doet zich bij veel meer geneesmiddelen voor dan alleen de preferente, stelt GLN, en het bestond ook al voordat het preferentiebeleid überhaupt werd ingevoerd. Het is dan ook de vraag hoeveel gewicht de oproep van VIG in de schaal legt.

We zijn gewoon zuinige slikkers in vergelijking met andere Europese landen

Het argument dat we in ons land per inwoner weinig uitgeven aan geneesmiddelen, dat directeur Gerard Schouw aanvoert, gaat VIG in ieder geval niet helpen om zijn oproep kracht bij te zetten. Schouw gebruikt dit gegeven om te verklaren waarom Nederlandse geneesmiddelen naar andere Europese landen verdwijnen, waar ze duurder zijn. Dat zal ook beslist wel gebeuren. Maar hij gaat hierbij voorbij aan het feit dat geneesmiddelengebruik cultureel bepaald is, zoals we al heel lang weten. We zijn gewoon zuinige slikkers in vergelijking met andere Europese landen, we grijpen niet zo snel naar pillen. Wat Schouw zegt, schiet dus tekort om te stellen dat de prijzen van geneesmiddelen in ons land best wel wat omhoog mogen.

Delen