Zuunige Zeeuwen

Die Zeeuwen toch. Zo zetten ze fors in op bezuinigen, en zo investeren ze weer in nieuw zorgaanbod. Je moet het de bestuurders van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis nageven: in de strijd om het creëren van een toekomstbestendig zorgaanbod trekken ze ten strijde op een manier die de naamgever van hun ziekenhuis waardig is.

Nog slechts eind vorig jaar maakte het ADRZ bekend met vijf projecten een structurele besparing van tien miljoen euro te willen bereiken, om zo van het tekort op de begroting af te komen. En nu investeert het alweer. Het gaat de locatie op Zierikzee uitbreiden met een kliniek, en die financiert het deels door vastgoed te verkopen en deels door met private investeerders in zee te gaan. In de nieuwe kliniek worden kaakchirurgie, plastische chirurgie, de behandeling van spataderen, kno en pijnbestrijding aangeboden. Duidelijk een ziekenhuis dat de VOC-mentaliteit uitstraalt waar onze vorige minister-president zo verzot was.

Van de manier waarop ADRZ heeft bezuinigd, kunnen veel andere ziekenhuizen trouwens nog wat leren. De grootste hap van die tien miljoen euro besparing realiseert het door standaardisatie. Alle ziekenhuizen moeten gaan bedenken hoe zij invulling kunnen geven aan de afgesproken beperking van de structurele uitgavengroei van 2,5 procent tot 2015. Alle kleine beetjes helpen daarin en in standaardisatie zit vaak nog wel wat ruimte. Die Zeeuwen bin al zuunig, maar veel andere ziekenhuizen beslist nog niet.

Delen