Zwak verweer

“U kunt mij toch niet euvel duiden dat ik na 154 dagen als minister nog geen 12.000 extra verzorgenden aan de slag heb gekregen”, zei Edith Schippers tijdens een Kamerdebat over extra medewerkers in de langdurige zorg. Met zo’n oversimplificatie komt ze niet weg. Ze weet heel goed dat het personeelsvraagstuk een van de grootste uitdagingen voor haar ministerie is. Uitstel van beleidsontwikkeling hierop is een prachtige stok voor de oppositie om mee te slaan. Als je dat weet, laat dan meteen na je aantreden een werkgroep van je ministerie een ontwerpplan schrijven waarmee je de oppositie de wind uit de zeilen haalt.

Dat ontwerpplan had niet eens meer hoeven te behelzen dan de schets waarmee Linda Voortman van de SP wél kwam. Dit plan beperkt zich tot meer investeren in extra verzorgenden en in scholing en loopbaanontwikkeling voor mensen die al in de zorg werken. Met loopbaanontwikkeling groeien verzorgenden door naar andere functies, terwijl ze nu juist voor die verzorging zo hard nodig zijn. En investeren in scholing betekent nog niet dat leerlingen zich voor die scholing melden, of bereid zijn voor verzorgende functies te kiezen. Onderzoek van EenVandaag laat zien dat 86 procent van de mbo’ers een verzorgende functie (in de ouderenzorg) helemaal niet ziet zitten.

Een oplossing voor de korte termijn hoeven we dus van dit SP-plan niet te verwachten. Maar als Schippers zelf haar ambtenaren iets soortgelijks op papier had laten zetten, had ze het zichzelf wel makkelijker gemaakt. Wat dit betreft zal ze echt snel politiek slimmer moeten worden, om in debatten niet voortdurend in het nauw te worden gedreven. Aan het Eerste Kamerdebat over het EPD hebben we gezien hoezeer ze dan met de mond vol tanden kan staan.

Delen