Zweefzorg
Ziekenhuizen bieden ‘gefragmenteerd, kleinschalig en weinig structureel’ complementaire zorg aan, blijkt uit een inventarisatie van het Louis Bolk Instituut en het Van Praag Instituut. Mijn eerste gedachte toen ik dit las, was: laat het alsjeblieft zo blijven. Of liever nog: laat ze er helemaal mee ophouden. Het zou me niet verbazen als een rechtstreekse lijn te trekken is tussen de afname van het aantal ligdagen in het ziekenhuis en de toename van het aanbod aan complementaire zorg. Net zoals een kledingwinkel bij dalende omzet kan overwegen om ook maar een horecahoekje in te richten. Je moet toch ergens je omzet vandaan halen.
Als ik naar het ziekenhuis moet voor een nieuwe knie, strompel ik in no time weer naar buiten. Zelfs bij een grotere ingreep lig ik nog maar kort in het ziekenhuis. Maar al lag ik er twee of drie weken, heb ik dan aromazorg of voetreflexmassage nodig? Nee, net zo min als een Cliniclown.
Laat degenen die dergelijke ‘complementaire zorg’ aanbieden alsjeblieft geen onderdeel gaan vormen van het multidisciplinair team dat ik nodig heb om optimaal behandeld te worden en weer zo snel mogelijk dat ziekenhuis uit te komen. Ook op therapeutic touch zit ik niet te wachten. Het zal best zijn dat dit zorgt voor ontspanning, helpt om angst te verminderen en het zelfgenezend vermogen te herstellen. Maar naar mijn idee werkt niets zo goed om te ontspannen en de angst te bezweren als de zekerheid te zijn overgeleverd aan een behandelteam dat tot het beste in zijn soort behoort. Verder heb ik genoeg aan een beetje empathie en aan een goede uitleg over wat ik – eenmaal thuis – kan doen om mijn herstel te bevorderen. Bij behoefte aan zweven neem ik wel een borrel op de goede afloop.
20 reacties
Beste Frank,
Heel goed dat je de overbodige zweefzorg aan de kaak stelt. Tegenwoordig wordt allerlei onzin onder de zorgparaplu geschoven. Een massage is welness. Het is geen massage”therapie” en hoort niet thuis binnen de medische zorg. Zwemmen met dolfijnen, ezel”therapie” en koeknuffelen behoren thuis in de categorie “recreatie” en vallen niet onder medische zorg. Schilderen, kleien en muziekluisteren zijn leuke hobby’s of vormen van ontspanning, maar ook die moet je niet opblazen tot “therapie”.
Veel zweefzorg bestaat uit het medicaliseren van welness, recreatie, ontspanning en hobby. Ik gun iedereen zijn/ haar keuze in deze zaken, maar doe geen ongegronde gezondheidsclaims en stuur de rekening niet naar de zorgverzekeraar.
Catherine de Jong
27 januari 2015 / 14:29Ziekenhuizen bieden ‘gefragmenteerd, kleinschalig en weinig structureel’ complementaire zorg aan. Alweer een stukje van van Wijck over een volslagen non-issue, met een ietwat zelfvoldaan plaatje van de man die het allemaal even met een borrel oplost. Ga ergens over schrijven of zoek een ander vak.
Coen Reijkers
27 januari 2015 / 14:43@Coen Reijkers Je lijkt anders zelf best toe te zijn aan een paar ontspanningsoefeningetjes?
JoKo
27 januari 2015 / 17:21Beste Catherine de Jong,
Ik hoop dat jij ooit te maken krijgt met een goede spanningshoofdpijn, een aanval van spit of fibromyalgie en dat de fysiotherapeut en overige reguliere artsen je niet verder kunnen helpen en zeggen dat je er maar mee moet leren leven. Net zoals zovele klanten die ik als massagetherapeut op tafel krijg en eindelijk van hun klachten af kan helpen. En dan hoop ik dat jij ook zult inzien dat massage meer kan bieden dan een beetje welness
len
27 januari 2015 / 17:48Aardig om jouw visie en behoeften te vernemen maar misschien wordt het interessant als we het breder trekken. FvW vindt dus dat ziekenhuizen geen alternatieve geneeswijzen mogen aanbieden.
Wat vind je van het feit dat vrijwel alle zorgverzekeraars in hun aanvullende pakketten alternatieve geneeswijzen vergoeden, zoals homeopathie en andere soorten?
uiteraard is ook dit geheel gedreven uit winstbejag, dat moge duidelijk zijn.
bv http://www.cz.nl/vergoedingen/alternatieve-geneeswijzen
Alberts
27 januari 2015 / 20:13Beste Frank, verklaar als anti zweefzorg ‘journalist’ deze uitslagen van laboratorium onderzoeken, inclusief je mening graag. http://www.antistress.solutions/wp-content/uploads/2014/08/Resultaten-Anti-Stress-in-3-minuten-massage®-©-2014-Jolanda-de-Vries-www.antistress.solutions-jolanda@mardanmassages.nl_.pdf
Jolanda de Vries
27 januari 2015 / 20:13@Jolanda: Een goede massage kan heerlijk zijn, maar je uitslagen zeggen mij niets zonder de omstandigheden van deze mensen te kennen of de andere factoren die hebben bijgedragen aan hun genezing of het uitblijven daarvan.
@Alberts: Mensen hebben het recht om zich voor of tegen alles te verzekeren wat ze kunnen bedenken. Daar betalen ze zelf voor.
Frank van Wijck
27 januari 2015 / 20:27@Alberts: Inderdaad, zorgverzekeraars vergoeden alternatieve behandelwijzen uit winstbejag, want effectief of zinvol kan je alternatieve behandelwijzen niet noemen.
Catherine de Jong
27 januari 2015 / 22:53@Jolanda de Vries: Een goede massage kan inderdaad prettig zijn. Maar niemand geneest beter of sneller door massage. Massage levert kortdurend een prettig gevoel op. Ik noem massage daarom wel eens “prostitutie light”, want het is betaalde lichamelijke aandacht op verzoek van de klant, maar zonder sex!
Catherine de Jong
27 januari 2015 / 22:57FvW geeft geen antwoord op mijn vraag. Punt waar ik heen wil is natuurlijk dat het vergoeden door ZV (omdat ze er winst op kunnen maken) in die zin moeilijk te rijmen is met het zijn van de aangewezen partij zijn om de ‘kwaliteit’ van zorg te controleren en zorgprofessionals dwingt om volgens de richtlijnen te werken, iets wat goede professionals uit zichzelf al doen en daar de ZV niet voor nodig hebben overigens. Ik vind deze dubbelheid een ZV ongeloofwaardig maken.
Bovendien wekt deze vergoeding ook de suggestie dat alternatieve geneeswijzen ok zijn. Om dan een stukje tekst te schrijven waarin FvW enkel de kant van de ziekenhuizen belicht en aangeeft dat hij het zelf liever op een zuipen zet vind ik dan ook enigszins aanmatigend.
Alberts
28 januari 2015 / 08:45@catharine de Jong: de reguliere zorg valt dan ook onder die definitie?
Van meer
28 januari 2015 / 08:52Wat een kortzichtigheid, maar…. ieder zijn meug. Gezondheidszorg en ‘ziekenhuizen’ zijn er niet om de mensen te genezen, daarvoor moet je in de preventieve hoek zitten. Helaas, te veel op winst beluste ondernemers (van voedingsindustrie tot big pharma) floreren op zieke mensen.
Citaat van Aldous Huxley: “De geneeskunde heeft zo’n enorme ontwikkeling doorgemaakt dat er nagenoeg geen gezond mens meer is.”
Daar waar in het westen zeer neerbuigend wordt neergekeken op massagetherapeuten en andere alternatieven, zijn de ziekenhuizen in China voorzien van afdelingen waar de mensen met succes worden behandeld na door de ‘westerse geneeskunde’ te zijn afgeschreven.
Overigens, artsen werden tot voor kort in China betaald zolang de mensen gezond waren en niet pas wanneer ze ziek werden.
Citaat Voltaire: “In de ene helft van ons leven offeren we ons leven op om geld te verdienen, in de andere offeren we geld om weer gezond te worden. En al die tijd gaan gezondheid en leven er zachtjesaan van door.”
Ga zo door, tunnelkijkers…
stella maris
28 januari 2015 / 09:30Alberts: In de aanvullende verzekering hebben zorgverzekeraars de ruimte om verzekerden polissen aan te bieden waaraan deze verzekerden wel of niet behoefte kunnen hebben. De verantwoordelijkheid voor het wel of niet kiezen van zo’n aanvullende polis ligt bij de verzekerde zelf. Dit staat los van de vraag of ziekenhuizen ruimte moeten krijgen om zich te profileren met aromazorg, voetreflexmassage of therapeutic touch. Ziekenhuizen worden betaald uit publieke middelen en dat geld hoort besteed te worden aan hetgeen waarvoor ziekenhuizen bedoeld zijn: curatieve zorg bieden.
Frank van Wijck
28 januari 2015 / 09:34Goh, wat een ongenuanceerd en generaliserend stukje.
mieke kupers
28 januari 2015 / 11:20FvW,
het is die dubbele moraal waar ik aanstoot aan neem. Het staat wat mij betreft niet los van elkaar. Als ZV het mogen verkopen, mogen ziekenhuizen het ook aanbieden. Ook daar ligt dan de verantwoordelijkheid bij de patiënt die wel/ niet wil afnemen. Net zoals in de AV kan het in een behoefte voorzien zoals je zegt, sterker nog, het is dezelfde behoefte. Via de aanvullende verzekering kan het dan vergoed worden door de ZV.
Alberts
28 januari 2015 / 13:16@Alberts: Uit het feit dat de zorgverzekeraars alternatieve behandelwijzen vergoeden valt af te leiden dat ze geen verstand hebben van kwaliteit van zorg. Zorgverzekeraars vergoeden alternatieve behandelwijzen om commerciële redenen, niet omdat ze overtuigd zijn van het nut ervan.
Catherine de Jong
28 januari 2015 / 22:34@Ien: Het is wel heel erg onaardig van je om mij een goede spanningshoofdpijn, fybromyalgie en een spitaanval toe te wensen.
Voor alledrie zijn overigens effectievere behandelwijzen te verzinnen dan massage.
Catherine de Jong
28 januari 2015 / 22:38@ Catherine de Jong,
voor mij zitten er meerdere problematische kanten aan:
– het geeft inderdaad aan dat het ZV gaat om winst maken en niet om effectieve zorg zoals ik zelf al opmerkte
– maar als ZV het mogen verzekeren om winst te maken en wij moeten allen mee in de tot marktwerking omgedoopte planeconomie, dan mogen ziekenhuizen het ook aanbieden. Of we spreken als samenleving af dat beiden het niet mogen
– een zorgverzekeraar die bij vrijgevestigde psychiaters en klinisch psychologen bepaalde stoornissen niet meer wil vergoeden (ernstige persoonlijkheidsstoornissen en eetstoornissen door VGZ en CZ niet meer bij vrijgevestigde specialist) maar wel via AV homeopathie en andere alternatieve geneeswijzen tot aan Lourdesreizen aan toe vergoedt; en dan weer moeite heeft met een effectieve verslavingsbehandeling, is hypocriet. Wel met vergoede homeopathische korrels in de bus naar Lourdes, niet met je eetstoornis naar een vrijgevestigd psychiater of klinisch psycholoog. Welkom in de zorg in 2015.
-voor uw info: ‘schilderen, kleinen en muziek’ maakt in de intramurale GGZ als activiteiten- bevordering vaak deel uit van de evidence based behandeling van onder meer ernstige depressie. Niet omdat kleien geneest maar omdat één van de grote problemen van depressie de inhibitie en inactiviteit is en het verstommen van mentale functies. Zie die ’therapie’ als een startmotor, een middel naar een doel, binnen een pakket van handelingen. Of je het dan wel of geen therapie moet noemen is vooral een semantische discussie, men kan ook gaan sporten, memory spelen of samen koken (gebeurt ook allemaal) maar doen alsof ze vanwege de aard van de activiteit niet thuishoren in de reguliere zorg is niet houdbaar. Met z’n allen op de bank tv gaan kijken of uitslapen doen patiënten thuis al, dat helpt al helemaal niet.
Alberts
29 januari 2015 / 08:53@Alberts: In grote lijnen zijn we het eens:
1: Ziekenhuizen moeten alleen zinvolle medische zorg aanbieden, en geen zweefzorg in huis hebben
2: Zorgverzekeraars moeten alleen zinvolle medische zorg vergoeden, en geen zweefzorg vergoeden.
3. In de GGZ (en andere klinieken voor chronische patienten) moet een goed georganiseerd activiteitenprogramma worden aangeboden om vaardigheden van patienten te trainen en te onderhouden. Maar blaas dat laatste niet op tot therapie en doe geen ongegronde gezondheidsclaims.
Catherine de Jong
29 januari 2015 / 10:06Dan zijn wij het in grote lijnen inderdaad eens.
Alberts
29 januari 2015 / 11:31