Zwemles voor Roemer
Het is opvallend hoe SP-voorman Emile Roemer de marktwerking in de zorg typeert. Bij zijn verkiezingsbelofte dat de marktwerking met de SP als regeringspartij het eerste is dat wordt teruggedraaid, zegt hij: “Ik wil in de ziekenhuizen geen winstuitkeringen, geen zorgaanbieders die ver boven de Balkenendenorm verdienen.”
Marktwerking is dus winstuitkering en een topsalaris. Dat is toch wel een tamelijk smalle visie op de werkelijkheid. Marktwerking in de zorg gaat primair over zorgaanbieders aansporen tot kwaliteitsverbetering en kostenbeheersing. En misschien kun je de winstuitkering in de zorg wel tegenhouden, de salarissen van bestuurders in de zorg aan banden leggen en het systeem van gereguleerde marktwerking terugdraaien, maar wat krijg je daar voor terug? Toch vooral zorgaanbieders die achteroverleunen en zeggen: ‘Als de overheid het allemaal zo graag wil regelen, dan doet ze dat maar’. Dan krijg je bestuurders die geen verantwoordelijkheid willen nemen voor innovatie, voor kwaliteitsontwikkeling of voor kostenbeheersing. En dan krijg je zorgprofessionals die het werk doen waarvoor de overheid hen betaalt en die om vijf uur naar huis gaan. Dan is het afgelopen met de zorgaanbieders die dingen naar de gunsten van de patiënt. Want waarom zou je je best doen als daar toch niets tegenover staat? Dat werkte in het oude stelsel al tientallen jaren niet, dus waar Roemer het idee vandaan haalt dat het onder zijn premierschap wel zou werken, is mij een raadsel.
Gisteren typeerde de Volkskrant Roemer als een soort lachende Boeddha. De spirituele leider naar wie dit verwijst, zei: “Als je eenmaal op de andere oever bent aangekomen, help dan ook anderen die te bereiken.” De hele zorg is bezig de andere oever te verkennen. Maar Roemer moet blijkbaar nog zijn eerste zwemles krijgen.
5 reacties
Dank u wel. De voorlichters van de zorgverzekeraars kunnen weer vol aan de bak om het imago van verzekeraars als MVO’s te herstellen. Wim van der Meeren en Bas Leerink doen alle moeite om de policiti en burgerij de illusie voor te schotelen dat zij uit belang van de samenleving en niets anders hun zware taak verrichten; onbaatzuchtig, onderlinge waarborg maatschappij, geen winstoogmerk, maatschappelijk verantwoorde onderneming; komt FvW eventje dat beeld aan gruzelementen gooien: de economische prikkel is de enige die geldt voor bestuurders en werknemers van verzekeraars. Hoger salaris impliceert in de ogen van FvW een betere prestatie. Prestatie bekostiging voor verzekeraars? In de beschrijving van FvW zijn het ordinaire graaiers. Dank u wel. Het gras is voor Emile Roemer netjes gemaaid.
Kom daar eens om bij zorgverleners. Een imaginair norminkomen, geen enkele garantie dat je dat ooit zult krijgen, want het MBI zorgt ervoor dat de wortel altijd buiten bereik zal blijven. Doe je je best en presteer je beter dan behoor je dat te doen uit intrinsieke goedheid als zorgverlener. Van prestatie bekostiging zoals deze geldt voor zorgbestuurders is geen sprake. De klap van de onzichtbare hand komt hard aan. “Gereguleerde marktwerking” op zijn Nederlands.
Over een smalle basis gesproken! Weer heel erg kort door de bocht FvW!
Emile Roemer heeft nu ook het pluche in zicht en heeft door dat het “Yes, Minister” gehalte in dit land van zeer hoog niveau is. SP programma is dan ook aangepast aan de Nederlandse omstandigheden; de continuïteit van het Regeringsbeleid wordt gemaakt en bewaakt door de ambtelijke organisatie.
Emile Roemer houdt praatjes voor de buhne. Gelijk ieder andere politicus. Emile is de beste zwemmer van het hele spul. Wat Emile Roemer wel moet doen is torenspringer worden; 20 meter. Terugval optie van VVD’er Hans Hoogervorst van stal halen. Is geheel legitiem en volgens de VVD juridisch haalbaar en politiek mogelijk: experiment Zorgstelsel 2006 is immers vast gelopen en afschaffing van alle ex poste vereveningen is niet de oplossing. Dat heeft de commissie Baarsma netjes opgeschreven. MBI staat op gespannen voet met contractueel recht op zorg. Functioneel omschreven of niet. De verplicht verzekerde kan zijn recht bij de rechter afdwingen.
Dat heeft de OESO nu ook tot twee maal toe geconcludeerd. En dat weet Emile Roemer ook. Politiek scoor je beter door te roepen over de enorme salarissen, 400.000 tot 800.000 euro per jaar voor zorgverzekeraars bestuurders. Als je echter roept dat de terugval optie moet worden ingeroepen staan je kiezers je glazig aan te kijken. Te hoog abstractie niveau.
Terugval optie is mogelijk tot 2016. Dan vervalt het criterium Staatssteun aan de 12 miljard opgepotte ziekenfondspremies uit de tijd voor 2006 aan de private verzekeraars. Ook VVD E Schippers weet dat en doet nu een laatste poging om het experiment Zorgstelsel 2006 los te trekken. Gaat niet lukken. W vd Ven en B Baarsma hebben dat onderkend en hun bordje schoongemaakt: “wij hebben gewaarschuwd, maar het is een politieke beslissing”. “Yes, Minister”.
Laat Emile Roemer maar schoonspringen van de hoogste schans! Altijd bereid om hem bij te staan. Met 12 miljard euro dood geld kan je heel veel mooie dingen doen voor de mensen!
En voor mensen die alleen voor het geld werken is er in de zorg geen plaats. De intrinsieke goedheid van de zorgbestuurder zal naar buiten moeten komen: wat politiek en ambtenarij eisen van zorgverleners kan ook worden geeist van zorgbestuurders!
Springen Emile, springen. En het is veilig; het bad is gevuld met het zweet van de zorgverleners en de tranen van de patiënten.
ANH Jansen
3 juli 2012 / 20:14Beantwoording kamervragen over vrijgevestigde psychotherapeuten en zorgverzekeraar CZ
Beantwoording kamervragen over vrijgevestigde psychotherapeuten en zorgverzekeraar CZ
PDF document | 4 pagina’s | 110 KB
Kamerstuk: Kamervragen | 03-07-2012 | VWS
–Boeiend antwoord van de Minister/”Yes, Minister’.
Je kan als zorgverlener geen kant meer op en wat een innovatie laat CZ hier zien, met goedkeuring van “yes, minister’.
Volume contracten. Commissie Baarsma heeft daar wat over gezegd: “de zorgverlener heeft een discretionaire bevoegdheid waardoor deze onder het toegestane budget kan blijven. (en naar eigen keuze ook erboven, maar dan volgt het MBI)”
En je kan natuurlijk altijd als zorgverlener patiënten om niet behandelen. Waarom zou je overal geld voor moeten krijgen? Je bent toch geen bestuurder van een zorgverzekeraar?
Emile moet maar gaan springen van de 50 meter schans. Het bad is inmiddels diep genoeg gevuld met de bekende vloeistoffen.
Terugval optie benutten van Hans Hoogervorst en die 12 miljard euro dood geld teruggeven aan de burgers. Daar krijgt Emile een lintje voor. Voor het geld doet hij het immers niet! Dat is SP!
ANH Jansen
3 juli 2012 / 20:45Geachte heer Jansen,
Hoewel uw pennevruchten mij wel vaker enigszins obscuur zijn, raakt u mij deze keer toch echt helemáál kwijt in uw betoog. Ik weet niet op welke tekst u reageert met uw reacthe, maar ik volg u niet. Ook na mijn eigen blog nog drie keer kritisch doorgelezen te hebben, kom ik nergens de suggestie tegen dat volgens mij een hoger salaris een betere prestatie zou impliceren. En ik vind al evenmin terug op welke plaats ik de zorgverzekeraars als “ordinaire graaiers” zou bestempelen. Ik krijg sterk de indruk dat u mijn tekst hebt gelezen, even boodschappen bent gaan doen en ondertussen hebt nagedacht over een andere publicatie, om vervolgens bij thuiskomst per ongeluk uw reactie niet onder díe publicatie, maar onder mijn blog te plaatsen. Uw inhoudelijke reactie op mijn blog van vandaag zie ik evenwel nog steeds met belangstelling tegemoet.
Vriendelijke groet, Frank van Wijck
Frank van Wijck
3 juli 2012 / 22:18“Dan krijg je bestuurders die geen verantwoordelijkheid willen nemen voor innovatie, voor kwaliteitsontwikkeling of voor kostenbeheersing.”
“En misschien kun je de winstuitkering in de zorg wel tegenhouden, de salarissen van bestuurders in de zorg aan banden leggen en het systeem van gereguleerde marktwerking terugdraaien, maar wat krijg je daar voor terug?”
Bestuurders in de zorg zijn ook de bestuurders en werknemers van zorgverzekeraars die door de politiek expliciet niet onder de Balkenende Norm vallen wegens hun speciale, sociaal, zware taak; verdeling van door de politiek beschikbare gelden onder mom van vrije markt; niet voor niets vallen de zorgverzekeraars onder de tweede schaderichtlijn van de EU. Het zijn private verzekeraars die opereren voor eigen rekening en risico. Het zijn expliciet geen ziekenfondsen.
Blog van FvW schildert bestuurders van oa zorgverzekeraars toch af als economisch geprikkelde mensen die uitsluitend voor het geld in beweging zijn te krijgen. Kan er niets anders van maken.
Inbreng is dan ook tegen deze punten in de blog.
Het smalle pad van Emile Roemer is breder dan het smalle pad van FvW. Laat Emile Roemer dus maar de terugval optie van VVD’er Hans Hoogervorst benutten; overgaan op een NHS/Scandinavisch model anno 2012, bottom up aansturing. Schotloze zorg is dan eenvoudig mogelijk. Lokale en regionale aansturing is dan eenvoudig mogelijk en een door de Tweede Kamer vastgesteld budget waarin de burgers inspraak hebben. Volledig transparant dus.
Verwijzingen naar de Commissie Baarsma en Akkoord op Hoofdlijnen hebben evident te maken met het smalle pad; MBI is inherent onderdeel van dat Akkoord en de Commissie Baarsma heeft dat afgeschoten, maar verwijst naar de politiek om erover te beslissen. Idem Commissie Don over de afschaffing van de ex poste verevening. Ook inherent onderdeel van het Akkoord op Hoofdlijnen. Ook afgeschoten. W vd Ven heeft er in ESB een groot artikel aan gewijd.
Het smalle pad van FvW en de gereguleerde marktwerking is afgesleten, de facto onbegaanbaar, maar de gelovigen nemen de helicopter om een paar meter verder te gaan. Tevergeefs. Ook verderop is het smalle pad aan erosie onderworpen.
En vergis u niet. De Boedha ging juist de andere kant op omdat de massa de ene kant op ging. Afwijken van de weg van de massa en een eigen weg gaan is de moeilijkste daad die een mens kan stellen. Emile Roemer typeren als de lachende Boedha is dan ook geheel terecht. Emile Roemer hoeft niet meer op zwemles, hoeft niet meer op duikles. Hij moet gewoon moed vatten en van de hoogste toren springen; tot 2016 de tijd om te landen. Daarna is de terugval optie van VVD’er Hans Hoogervorst onmogelijk.
Wat heeft nu een VVD’er tegen het benutten van de terugval optie ontworpen door een andere VVD’er?
Laatste OECD cijfers health data laten overigens zien dat Nederland nu tweede staat op de wereldranglijst zorguitgaven: 12% van het BNP. USA is top met 17%.
Wat een succes is het Experiment Zorgstelsel 2006 toch?
Met 12 miljard euro opgepotte ziekenfondspremies kan heel veel onnodige schade worden hersteld. Emile Roemer weet er alles van. Nu nog de moed om het uit te voeren.
En dan kom je de “Yes, Minister’ laag tegen. Doorpakken dus.
Inhoudelijker kunnen we het niet maken. Nederland is een zeer complex land, met unieke maatschappelijke en politieke verbanden met historische redenen. Daar doet de inbreng recht aan. Vandaar de uitweidingen. Bottom line is duidelijk nu?
Het is dus niet Emile Roemer die op zwemles moet!
ANH Jansen
4 juli 2012 / 00:49Wellicht is het beter bij de metafoor te blijven; Is de overkant het begin van een groot land of zitten de FvW’s van deze wereld op een eiland? Rondjes te draaien en cirkelrederingen en drogredeneringen aan te hangen om het eigen gelijk te krijgen? Een soort “Paaseiland” als het ware?
De zorgverzekeraars vallen af als onderbouwers van het Zorgstelsel 2006. Zij hebben immers een gigantisch financieel eigen belang om voorstander te zijn van dit systeemmodel; 12 miljard opgepotte ziekenfondspremies vallen hen toe, gratis en voor niets, na 10 jaar, eindtermijn is 2016. De Balkenende Norm geldt expliciet niet voor werknemers en bestuurders van zorgverzekeraars. Waarom is door de politiek nimmer duidelijk gemaakt, maar wel ziet men ex politici op de lucratiefste plekken opdoemen.
Zitten de FvW’s en andere voorstanders van dit systeemmodel niet op een soort Paaseiland? Een soort Griekenland aan de Noordzee?
Emile Roemer is een van de velen die bij oversteken van een rivier eerst e.a. bekijkt: wat is er aan de overkant? Wat is dat voor rivier? Wat is er aan de huidige kant? En zijn er alternatieven voor het zwemmen? Waarom niet gewoon het bootje nemen of de brug? Emile heeft een bootje genomen en rondgekeken op de overkant; de USA. Daar moet je als sociaal mens niet wezen. Ook in Zwitserland langsgeweest; Euro 1.600 eigen risico, gemiddeld. Ook daar moet je niet wezen als sociaal mens. NHS/Scandinavië laten betere sociale condities zien. Ondersteund en onderbouwd door de experts van de OECD. De denktank van de ware liberalen en kapitalisten van deze wereld.
Het is dus niet Emile Roemer die op zwemles moet, maar de FvW’s op de oever aan de overkant die eens een rondje moeten gaan lopen om te zien of zij toch niet op “Paaseiland” zitten en dan ook nog met een stel Boze Wolven: de zorgverzekeraars!
12 september is uiterste termijn voor aankoop ticket met het bootje. Daarna is er geen weg terug meer. Experiment Zorg op Paaseiland kan dan worden afgewikkeld en kunnen we zien wat private verzekeraars met contracteerverplichting (acceptatie plicht), uitsluitend ex ante verevening en door politiek gemaximeerde polissen in hun mars hebben.
Terugzwemmen is er dan niet meer bij!
W vd Ven en B Baarsma adviseren dan ook: neem de boot terug nu het nog kan!
ANH Jansen
4 juli 2012 / 20:00