Zwijggeld

Minister Edith Schippers van VWS maakt bekend dat ze de zorgverzekeraars heeft gevraagd akkoord te gaan met een “ruimhartiger” vergoeding per doktersrecept. Het gaat om een bedrag van honderd miljoen euro en in ruil daarvoor moeten de apothekers afzien van verdere rechtszaken tegen de minister.

Volgens mij is ons land hiermee formeel een bananenrepubliek geworden. Het is in ieder geval de eerste keer dat ik meemaak dat een Nederlandse minister geld beschikbaar stelt om ongehinderd haar beleid te mogen uitvoeren. Welke kant dit opgaat is nu nog niet te zeggen, maar de reacties die dit nieuwtje uit Trouw losmaakt, laten wel zien dat dit waarschijnlijk een té simpele oplossing is voor het complexe dossier dat die vergoeding in de loop der jaren is geworden. De apothekers vallen Schippers genadeloos aan op haar actie én op het beleid dat haar ministerie al jarenlang voert over het apotheekdossier. Ook haar voorganger Hans Hoogervorst krijgt een veeg uit de pan en de Nederlandse Zorgautoriteit komt er niet veel beter vanaf. Zelfs de KNMP – de brancheorganisatie die juist bedoeld is om de apothekersbelangen te behartigen – moet het flink ontgelden. En de burgers die reageren, grijpen de gelegenheid vooral aan om te zeggen dat de apothekers al jarenlang veel te veel verdienen en dat Schippers dus water naar de zee draagt.

Kortom: iedereen scheldt op iedereen. De publieksreactie is in ieder geval eenvoudig genoeg te plaatsen: zolang nagenoeg failliete apotheken overeind worden gehouden door banken en groothandels, ziet het publiek niet hoe de situatie in de openbare farmacie daadwerkelijk is. De rest preekt alleen voor eigen parochie en helpt zo de discussie geen millimeter verder. Ook honderd miljoen zal aan die discussie geen einde maken.

Delen