Nostalgie
De Engelsen kennen de mooie uitdrukking Be careful what you wish for. Volgens meerdere mensen is die erg van toepassing op het wetsvoorstel van Fleur Agema (PVV) en Nicki Pouw-Verweij (BBB) om de verzorgingshuizen terug te halen.
Hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot laat weinig heel van het plan en heeft daar goede argumenten bij. Die verzorgingshuizen zijn er niet meer en moeten dus gebouwd worden, wat jaren en heel veel geld kost. En als die huizen er zijn, kunnen ze een aanzuigende werking hebben en tot meer zorgvraag leiden. ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken stelt hierbij de ter zake doende vraag: “Wie gaat er werken?”. Groot zegt in aansluiting hierop te vrezen dat door de herinvoering van de verzorgingshuizen het personeelstekort in de verpleeghuizen verder zal toenemen.
“Die verzorgingshuizen moeten gebouwd worden. En wie gaat er werken?”
PVV en BBB zijn niet de enige politieke partijen die roepen om de terugkeer van het verzorgingshuis. PVV en SP wisten elkaar in 2017 al te vinden op dit onderwerp, zoals ze duidelijk maakten in een interview in Trouw met een hoog ‘vroeger was alles beter’-gehalte. Marcel Canoy, nu hoogleraar gezondheidseconomie en dementie, plaatste daar onder de kop Valse nostalgie een aantal kritische kanttekeningen bij in ESB.
Het sentiment uit 2017 leeft onverminderd in 2024. Gelet op de huidige politieke wind blijft die waarschuwing Be careful what you wish for dus van kracht.
1 reactie
Jammer dat je weer Canoy , Groot en Verkoulen ( “be careful what you wish for is door hem veelvuldig geciteerd; maar dat zal wel toeval zijn” ) eenzijdig citeert.
The usual suspects.
Oogkleppen.
Eenzijdig.
Tendentieus, en volstrekt zonder niveau.
( Wat betreft de ‘interessante inhoudelijke’ bijdrage van professor Canoy:
‘Kennelijk is het electoraat van de SP en de PVV opvallend goedgelovig, heeft het geheugen van een goudvis of kan het allemaal niets schelen zolang er maar boe wordt geroepen’ .
Laat de lezer hierover vooral zijn/haar eigen conclusie trekken. )
Nu naar de inhoud dus! :
Voordelen van de verzorgingshuizen:
* Vermindering van eenzaamheid: Verzorgingshuizen bieden ouderen de mogelijkheid om in een sociale gemeenschap te wonen waar ze leeftijdsgenoten ontmoeten. Dit kan helpen om eenzaamheid onder ouderen te verminderen, wat op zijn beurt kan leiden tot een betere gezondheid en welzijn.
* Efficiëntie in zorgverlening: In verzorgingshuizen kan de thuiszorg sneller meer mensen helpen. Dit komt omdat de zorgverleners meerdere bewoners tegelijk kunnen helpen in plaats van naar individuele huizen te reizen.
* Verlichting van de werkdruk bij huisartsen: Huisartsen zijn gemiddeld drie uur per week kwijt aan het doorverwijzen van kwetsbare patiënten. Met de terugkeer van verzorgingshuizen zou deze taak kunnen verminderen, waardoor huisartsen meer tijd hebben voor andere patiënten.
* Betere doorstroming op de woningmarkt: Als ouderen verhuizen naar verzorgingshuizen, komen hun woningen vrij. Dit kan helpen om de druk op de woningmarkt te verlichten.
Om vervolgens terug te komen op het onderdeel ‘een betere gezondheid en welzijn van ouderen ‘ het volgende:
Ook dit kan de maatschappij kosten besparen;
Enkele manieren waarop dit kan gebeuren:
* Vermindering van zorgkosten: Verbeteringen in gezondheid en welzijn kunnen leiden tot een vermindering van de vraag naar gezondheidszorgdiensten, wat op zijn beurt kan leiden tot kostenbesparingen.
* Vermindering van voortijdige sterfte: Het aanpakken van gezondheidsproblemen kan de gezondheid van veel Nederlanders verbeteren en voortijdige sterfte voorkomen.
* Ontlasting van mantelzorgers: Een breed toegankelijke ouderenzorg ontlast mantelzorgers. Zelfs nu is minstens 10 procent van de mantelzorgers in ons land al ernstig overbelast. Met de vergrijzing wordt dit elk jaar meer.
( Natuurlijk, hier zitten argumenten bij waar sommige economen minder enthousiast over zullen zijn. Vermindering van voortijdige sterfte bijvoorbeeld. )
Maar ook hiervoor geldt: Laat de lezer hierover vooral zijn/haar eigen conclusie trekken.
E.Kriek
10 januari 2024 / 19:48