Achy Penguin

Smartphone en tablet zijn niet meer weg te denken in de dagelijkse praktijk van de zorgprofessional. Niet alleen vanwege mail en internet, maar vooral ook door de vele nuttige (en vaak speciaal voor de zorg ontwikkelde) apps. Welke apps gebruiken uw collega’s?

Tekst: Daphne Riksen | Beeld: Nout Steenkamp

Wat?

Veel zorgprofessionals hebben te maken met kinderen met pijn, maar vooral kleine kinderen kunnen lang niet allemaal goed aangeven hoeveel pijn ze hebben en waar. De app Achy Penguin is bedoeld om met jonge kinderen van 4 tot 7 jaar over hun pijn te communiceren. Op een poppetje wijzen ze de pijnlijke plek aan en door ze uit drie icoontjes te laten kiezen, heeft u een indicatie hoe erg de pijn is. Daarnaast bevat Achy Penguin enkele spelletjes ter afleiding, zodat kinderen minder pijn ervaren en zich minder hulpeloos voelen. Een voorbeeld van zo’n spelletje is een bootje dat beweegt als een kind tegen het scherm blaast; in feite een laagdrempelige ademhalingsoefening. Het is ook mogelijk om in de app links toe te voegen naar leuke YouTube-filmpjes die het kind afleiden. Achy Penguin is ontwikkeld door een Amerikaanse softwareontwikkelaar en moeder.

Voor wie?

SEH-, kinder- en huisartsen en andere zorgverleners die met kinderen werken.

Plus- en minpunten

Deze Engelstalige app is heel eenvoudig en bevat geen advertenties. Als u het geluid uitzet, heeft u geen last van de Amerikaanse stem die het kind vragen stelt. Een driepuntsschaal (in plaats van een tienpuntsschaal) voor de hoeveelheid pijn is wat aan de magere kant.

Achy Penguin is alleen geschikt voor Apple-telefoons. Een alternatief voor Android is het Spaanstalige Kids Pain Scale. Er bestaan daarnaast volop apps om (kleine) kinderen met pijn af te leiden. Kijk bijvoorbeeld eens naar Balloonimals (iOS en Android, $ 1,99). Voor volwassenen is er de app Pijndagboek.

Reacties

De website fundamentallychildren.com schrijft over Achy Penguin: ‘It can be so difficult for young children to communicate their pain to adults so this playful approach is really valuable, particularly for children suffering from regular pain issues.’

Gebruiker

Naam Michiel Tebbes (44)
Beroep SEH-arts
Werkplek Deventer Ziekenhuis (Deventer)

“Als SEH-arts heb ik regelmatig te maken met jonge kinderen met pijn, bijvoorbeeld na een val van een trampoline. Uit onderzoek en uit de praktijk weten we dat afleiding een heel goede toegevoegde pijnstiller is. Zet iemand een Virtual Reality-bril op en het scheelt tot de helft in het morfinegebruik, blijkt uit onderzoek van de University of Washington.

Met de app Achy Penguin kom je ook een heel eind. Het is een grappige app. Het kind kan kiezen of hij een aap of een beertje wil zijn, en vervolgens waar die pijn heeft en hoe erg dat is. De spelletjes zijn simpel, maar bij jonge kinderen werkt het prima. Laatst moest ik bij een kleuter een gebroken pols zetten, terwijl ze gewoon een spelletje zat te spelen op mijn telefoon. Daarvoor leen ik mijn eigen telefoon graag uit aan een patiënt. Ook thuis is de app prima te gebruiken als je kind ziek is of pijn heeft.”

Praktische info

  • Bruikbaar op iOS
  • Prijs gratis
  • Ontwikkeld door For Jack & Jill
  • Meer informatie forjackandjill.com

 

Delen