ACM wordt wakker

Op het bericht dat de Autoriteit Consument & Markt strenger gaat toezien op ziekenhuisfusies en deze dus sneller gaat verbieden, wordt met enig cynisme gereageerd. Renske Leijten schrijft op Twitter: ‘Geloofwaardig als ze twee maanden eerder toestemming geeft voor grootste ziekenhuisfusie ooit?’. Een opmerking waarin je haar moeilijk ongelijk kunt geven. De fusie tussen AMC en VUmc is tenslotte bepaald niet onomstreden en kwam de ACM zelfs op kritiek te staan van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Ook in de reactie van Robin Fransman (‘Mededingingsautoriteit ontdekt dat monopolies leiden tot hogere prijzen’) ligt het cynisme er duidelijk bovenop. En ook in dit geval terecht, want het opvallendst aan het bericht van het ACM is niet dat ze strenger op fusies gaat toezien maar dat ze dit niet al veel eerder heeft gedaan.

De meeste fusies in ziekenhuisland hebben we inmiddels wel zo’n beetje achter de rug

In 2011 interviewde ik voor Zorgmarkt Henk Don, toenmalig bestuurder van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, de voorloper van de ACM. Hij benadrukte toen hoe belangrijk het is om fusies vooraf goed te toetsen. “Is een fusie eenmaal een feit, dan is die zeer moeilijk terug te draaien”, zei hij. “You can’t unscramble an egg.” Helaas heeft de autoriteit zijn eigen waarschuwing onvoldoende serieus genomen. De meeste fusies in ziekenhuisland hebben we inmiddels wel zo’n beetje achter de rug. En in de praktijk blijkt het gros van die scrambled eggs tamelijk zwaar op de maag te liggen.

Delen