ACM wordt wakker

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Op het bericht dat de Autoriteit Consument & Markt strenger gaat toezien op ziekenhuisfusies en deze dus sneller gaat verbieden, wordt met enig cynisme gereageerd. Renske Leijten schrijft op Twitter: ‘Geloofwaardig als ze twee maanden eerder toestemming geeft voor grootste ziekenhuisfusie ooit?’. Een opmerking waarin je haar moeilijk ongelijk kunt geven. De fusie tussen AMC en VUmc is tenslotte bepaald niet onomstreden en kwam de ACM zelfs op kritiek te staan van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Ook in de reactie van Robin Fransman (‘Mededingingsautoriteit ontdekt dat monopolies leiden tot hogere prijzen’) ligt het cynisme er duidelijk bovenop. En ook in dit geval terecht, want het opvallendst aan het bericht van het ACM is niet dat ze strenger op fusies gaat toezien maar dat ze dit niet al veel eerder heeft gedaan.

De meeste fusies in ziekenhuisland hebben we inmiddels wel zo’n beetje achter de rug

In 2011 interviewde ik voor Zorgmarkt Henk Don, toenmalig bestuurder van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, de voorloper van de ACM. Hij benadrukte toen hoe belangrijk het is om fusies vooraf goed te toetsen. “Is een fusie eenmaal een feit, dan is die zeer moeilijk terug te draaien”, zei hij. “You can’t unscramble an egg.” Helaas heeft de autoriteit zijn eigen waarschuwing onvoldoende serieus genomen. De meeste fusies in ziekenhuisland hebben we inmiddels wel zo’n beetje achter de rug. En in de praktijk blijkt het gros van die scrambled eggs tamelijk zwaar op de maag te liggen.

Één Reactie Reageer zelf

  1. Hans Koevoet
    Geplaatst op 6 december 2017 om 12:34 | Permalink

    Dat cynisme is 100% terecht. Al in 2012 concludeerde econoom Marco Varkevisser dat het toen al veel te ver doorgeschoten was met de ziekenhuisfusies en dat de ACM lekker aan het pitten was: http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/falend-toezicht-op-ziekenhuisfusies-brengt-zorgstelsel-in-gevaar.

    Sindsdien is het gewoon verdergegaan. Onze ziekenhuizen zijn inmiddels groter dan optimaal en dat kan inderdaad niet worden ge-ontscrambled. Met misschien wel miljarden euro’s aan welvaartsverlies (ziekenhuiszorg vergt een behoorlijk deel van onze zorgkosten) tot gevolg. Elk jaar. Bedankt ACM.