Advertentieblokkers

Als journalist heb ik een haat-liefdeverhouding met advertenties op internet. Ik vind ze vaak storend, lelijk en vrijwel nooit informatief. Maar adverteerders betalen ook mee aan de inhoud van een site, vaak meer dan de lezers. Een paar maanden geleden sloeg de balans door naar haat. De zoveelste adverteerder had mij achtervolgd bij elke site die ik bezocht.

Het blokkeren van dit soort advertenties kan bijvoorbeeld door het installeren van getadblock.com of adblockplus.org als ‘plugin’ op de browser van de pc (beide zijn van verschillende aanbieders). Daarmee surf ik nu afleidingsvrij. Zonder flitsende aanbiedingen zien websites er ook een stuk mooier uit.

[Tweet “Websites moeten hun geld voortaan anders verdienen”]Het gebruik van advertentieblokkers grijpt snel om zich heen. Nederland en Duitsland gaan wereldwijd aan kop, met ad blocking op naar schatting 30 tot 40 procent van de pc’s. Reden is niet alleen de ergernis over de aanbiedingen. Advertentie-aanbieders zoals Google Ads verzamelen veel gegevens om overal de ‘beste’ advertentie te laten zien. Dat zorgt voor zo veel extra communicatie, dat dit bij veel nieuwssites de helft of meer van het totale dataverkeer uitmaakt. Doordat ik advertenties blokkeer, is mijn webbrowser veel sneller geworden.

Wel is het nog lastig om advertenties te blokkeren op een smartphone of tablet. Voor adverteerders is dat fijn, want de helft van het internetverkeer gebeurt mobiel. Maar bij mobiel surfen is de extra datacommunicatie voor advertenties wel een grote last en soms ook duur. Dat verandert als Apple dit najaar de nieuwe versie iOS 9 uitbrengt, die een mogelijkheid krijgt om web-inhoud te filteren. Websites zullen daarna op een andere manier hun geld moeten gaan verdienen.

De toekomst is al te zien op nieuwssites als qz.com en nu.nl. Een aantal advertenties daarop is speciaal voor dat medium gemaakt en daardoor niet zo hinderlijk. Bovendien zijn ze een vast onderdeel van de site, net als gewone artikelen en daardoor veel moeilijker te blokkeren. Als journalist schrijf ik daar graag een mooi verhaal naast.

Delen