Afscheid van de sterren

Bijna niemand merkt dat sterren verdwijnen. De Amerikaanse miljardairs Jeff Bezos en Elon Musk hebben eerst zichzelf de ruimte ingeschoten en gaan nu de hemel bevolken met satellieten die de sterren zullen overstralen.

Elon Musk wil de komende jaren dertigduizend satellieten lanceren. Die moeten internet brengen naar plekken op aarde die nu nog onbereikbaar zijn. Vanaf een hoogte van ongeveer duizend kilometer zorgen de satellieten voor een verbinding via 5G. Andere bedrijven hebben ook plannen voor tienduizenden satellieten. Dat betekent dat er elke minuut een paar satellieten overvliegen.

Na enkele jaren verbranden de satellieten in de atmosfeer en moeten ze vervangen worden door nieuwe. Als u straks een vallende ster ziet, is het waarschijnlijk een satelliet die terugvalt op aarde. U mag een wens doen bij een vallende ster, maar of die dan nog uitkomt?

Hoe internet ons het uitzicht beneemt

De blik op de sterren heeft mensen van alle tijden en alle plaatsen met elkaar verbonden. De blik op de sterren is een blik terug in de tijd, want het licht dat ons oog bereikt is duizenden jaren geleden uitgezonden. Ik dacht dat sterren er altijd zouden zijn, maar ze verdwijnen langzaam, zoals een ziekte of ouderdom je kan besluipen. Elke nieuwe generatie groeit op met meer licht op straten, wegen en overal waar mensen wonen. Satellieten trekken nu al heldere strepen aan de hemel.

Over enkele jaren zal onze planeet helemaal omgeven zijn door de grote internetbedrijven. De vertrouwde hemel, die langer bestaat dan de mens, zal verdwijnen. Voor het eerst groeit er een generatie op die alleen nog een enkel lichtpuntje aan de hemel kan onderscheiden. Dit is de eerste generatie die de sterren kan tellen, het zijn er slechts een handvol. Straks geeft de hemel alleen de weerschijn van objecten die de mens zelf gemaakt heeft.

Delen