Akkoorden hebben consequenties

NVZ-voorzitter Ad Melkert laat er geen gras over groeien. De teleurstelling over de reactie van minister Bruno Bruins op zijn verzoek van vorige week voor 200 miljoen euro extra per jaar voor personeel is nog maar net verwerkt, of hij komt alweer met de volgende boodschap. Deze keer hebben de zzp’ers het gedaan, want die eten de loonruimte op die de ziekenhuizen voor arbeidsvoorwaarden willen benutten.

Zzp’ers de schuld geven is populair. In het slordige verloop van het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen werd ook naar ze gewezen, volkomen onterecht natuurlijk. In antwoord op de uitlating van Melkert reageerde collega-journalist Pierre de Winter meteen: “1. Je hebt ze keihard nodig. 2. Als ziekenhuizen beter voor hun mensen hadden gezorgd, waren het er niet zo veel geworden.” Allebei waar.

Zzp’ers de schuld geven is populair

Maar er is nog een veel fundamenteler probleem met de uitlating van Melkert en die heeft betrekking op het Hoofdlijnenakkoord voor de medisch-specialistische zorg. Hij stelt weliswaar niet aan dat akkoord te willen tornen, maar de boodschappen die hij uitzendt getuigen van niets anders dan het stellige tegendeel. De ziekenhuizen hebben dat akkoord getekend, en die ondertekening houdt de verplichting in het ook uit te voeren. Dat is méér dan een inspanningsverplichting. De uitvoering van dat akkoord vergt de ontwikkeling – en uitvoering – van een beleidsplan waarin afschaling centraal staat. Ziekenhuizen die daar nog niet mee bezig zijn, hebben een probleem. De minister liet eind vorige week al klip en klaar weten dat dit hún probleem is. Wat Melkert nu met zijn nieuwe boodschap hoopt te bereiken is dan ook onduidelijk.

Delen