Allemaal ambtenaar
Zal er na de coronacrisis bij de ziekenhuizen en medisch-specialistische bedrijven weinig steun meer zijn om terug te keren naar het systeem van gereguleerde marktwerking? Dat dit systeem gedurende die crisis is losgelaten om plaats te maken voor hiërarchische aansturing is begrijpelijk. Maar toch deel ik de verwachting van gezondheidseconoom Xander Koolman dat die situatie niet het nieuwe normaal in de medisch specialistische zorg inluidt.
Kijk maar naar het scenario dat Koolman schetst dat terugkeer naar het huidige stelsel onnodig zou maken: de ziekenhuisdirecteuren aangesteld door de overheid en de medisch specialisten in loondienst. Iedereen ambtenaar dus. Het eerste zou theoretisch misschien werkbaar kunnen zijn. Maar van het tweede hebben we de afgelopen jaren zonneklaar gezien hoe onhaalbaar het is. Pogingen om alle medisch specialisten in loondienst te krijgen hebben steeds jammerlijk gefaald en daarin zal ook de huidige situatie geen verandering brengen.
Kiezen tussen de tucht van de markt en de hiërarchie van de overheid
Koolman zegt te verwachten dat de zorgaanbieders de komende periode zullen lobbyen tegen zowel de tucht van de markt als de hiërarchie van de overheid. Toch zullen ze een keuze moeten maken en gezien de vrijheden die ze in het huidige stelsel hebben is het redelijk voorspelbaar hoe dit zal uitpakken. Bij die vrijheid hoort een sterke countervailing power, stelt Koolman. En ook die heeft al van zich laten horen. “We blijven als zorgverzekeraar de betaalbaarheid borgen en zullen dus de discussie aangaan over kosten”, aldus Olivier Gerrits van Zilveren Kruis. “Die kritische rol moet blijven.” Zo is dat. Wie vindt dat het anders moet zijn, heeft alleen recht van spreken als hij bereid is ook zijn eigen positie drastisch te herzien.
7 reacties
En daar hebben we het ‘ false dilemma’ weer. Gepresenteerd door de verdedigers van dit systeem.
Nee, van Wijck en Koolman.
Nee, een ander stelsel betekent niet automatisch dat artsen/ specialisten allemaal ambtenaar zullen zijn.
Bangmakerij als laatste strohalm.
E.Kriek
18 april 2020 / 09:57Geen bangmakerij en geen laatste strohalm, hoe kom je toch tot die conclusie Edward? Het is puur een kwestie van ‘You can’t have your cake and eat it too’. Denken dat de ideale wereld aanbreekt als we het huidige stelsel verlaten is wensdenken. En dat moet het ook vooral maar blijven. Alsof het vorige stelsel zo perfect was.
Frank van Wijck
18 april 2020 / 10:38Allemaal ambtenaar. Je zegt het nadrukkelijk.
Bron?
Onderbouwing?
Waarom haal je het vorige stelsel erbij?
Wie heeft het over de ideale wereld?
Graag uitleg.
E.Kriek
18 april 2020 / 12:09Ah jij staat een heel nieuw stelsel voor begrijp ik? Ik durf de gok aan dat het overgrote deel van de medisch specialisten (het gaat in deze blog specifiek over de medisch-specialistische zorg) daar helemaal niet op zitten te wachten. Of het nu een terugkeer naar het oude stelsel is of een NHS-achtige variant.
Frank van Wijck
18 april 2020 / 13:33Een ‘lekker puh’ bijdrage!
Want: De medisch specialisten staan achter je?
Er zijn vele manieren om vragen niet te beantwoorden. Je overtreft jezelf bij deze.
Op het moment dat je denkt dat jij niet dieper kan zinken weet je mensen altijd weer te verrassen.
Fijn weekend verder.
E.Kriek
18 april 2020 / 18:17De medisch specialisten staan niet achter mij nee. Maar de feiten laten zien dat ze wel meer achter de huidige stand van zaken staan dan achter een loondienstvariant. Fijn dat je zegt dat ik je weet te verrassen Edward, maar wat ik schrijf is toch echt een antwoord. En sorry als het er een is dat je niet bevalt, maar dat is wel een beetje traditie tussen ons beiden hè. Onze visies over zorg en stelsel lopen verder uiteen dan de afstand Nederland-Frankrijk.
Frank van Wijck
18 april 2020 / 19:29Vrijgevestigde specialisten misschien? Privé klinieken? Allemaal mogelijk.
Ook in door de overheid gestuurde stelsels.
F.de Galan
20 april 2020 / 13:11