Tussen droom en daad

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

‘De overheid moet ervoor zorgen dat medisch specialisten in loondienst komen’, luidt de openingszin van een nieuwsbericht van de Telegraaf van gisteren. Het is de vraag hoeveel speelruimte de overheid heeft om dit te bewerkstelligen. Denk in dit verband even terug van de actie van Edith Schippers van een kleine twee jaar geleden om de medisch specialisten met een beloning van in totaal 100 miljoen euro te verleiden tot loondienst. Een faliekante mislukking, want van de tienduizend vrijgevestigde medisch specialisten gingen slechts 560 op haar aanbod in.

Nog 9.440 te gaan dus, en daaraan verandert een Kamermeerderheid die vindt dat ook die 9.440 medisch specialisten in loondienst moeten komen heel weinig. De trukendoos is immers tamelijk leeg. Stellen dat het ziekenhuis de enige opdrachtgever is van de medisch specialist en dat die dus volgens de terminologie van de Belastingdienst helemaal geen ondernemer is bijvoorbeeld, werkt niet. De stelling dat niet het ziekenhuis maar de patiënt de opdrachtgever is, is goed verdedigbaar. Jonge klaren alleen loondienst aanbieden dan? Dat is nu juist sinds de oprichting van het medisch specialistisch bedrijf weer lastig.

Pia Dijkstra (D66) heeft zonder meer gelijk als ze stelt dat het onwenselijk is dat de medisch specialisten eigen eilandjes vormen binnen de ziekenhuizen. Het is dan ook heel sympathiek dat zowel deze partij als PvdA, SP, CU en GL in hun verkiezingsprogramma’s hebben opgenomen dat hier een einde aan moet komen, en dat ook de PVV bij monde van Reinette Klever zich bij dit voornemen aansluit. Maar we weten allemaal wat goede voornemens en verkiezingsbeloften waard zijn.

6 Reacties Reageer zelf

 1. Alberts
  Geplaatst op 21 oktober 2016 om 11:06 | Permalink

  Ik kwam even kijken want ik hoopte een kritische blog over het VGZ inkoopbeleid te vinden. Wellicht ben ik te vroeg. Ik kom morgen wel terug.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 21 oktober 2016 om 11:19 | Permalink

  Blijkbaar heb je een probleem met dit beleid. Ik zou zeggen: maak een account aan op bloggers.nl en spreek je uit.

 3. Alberts
  Geplaatst op 21 oktober 2016 om 11:34 | Permalink

  Beste Frank,
  nee hoor, ik was gewoon benieuwd wat een kritische objectieve journalist die goed ingevoerd is hiervan vindt

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 21 oktober 2016 om 11:45 | Permalink

  Je leest mijn blogs al langer dus je weet wel wat ik hiervan vind. Het nieuwsbericht over VGZ en Medisch Spectrum Twente (waarop je ongetwijfeld doelt) betekent gewoon dat de ziekenhuizen weer warm lopen voor de jaarlijkse inkooponderhandelingen met de zorgverzekeraars.

 5. Alberts
  Geplaatst op 21 oktober 2016 om 12:21 | Permalink

  FvW,
  ok je ziet het als onderhandelingsstrategie van het ziekenhuis.
  Duidelijk.

  Ik vraag me af wat de verzekerde die een restitutiepolis heeft afgesloten om daar terecht te kunnen hiervan moet vinden. Ik hoop eigenlijk op een proefrechtzaak door een verzekerde.

 6. Peter Krakelman
  Geplaatst op 22 oktober 2016 om 08:53 | Permalink

  Feitelijk onjuist dat de medisch specialist in het MSB zou kwalificeren als fiscaal ondernemer op basis van (meerdere) patiënten als opdrachtgever; de overname van personeel en het doen van investeringen heeft de fiscus doen besluiten dat de MSB maten kwalificeren als (fiscaal) ondernemer. Meer dan de helft van de MSB betreffen echter coöperaties, zij hoeven louter voldoende substance in het bedrijf te hebben om niet als fictief dienstverbander te worden gezien, maar genieten dan ook geen aftrekposten of vrijstellingen.

  Daarnaast bestaan de ‘eilandjes’ van medisch specialisten sinds 2015 uberhaupt niet meer, aangezien de voormalige ‘eilandjes’ (maatschappen) via het MSB thans met één mond praten.

  Ik krijg sterk de indruk dat deze journalist zich onvoldoende verdiept in de materie, met name in fiscaal en bedrijfskundig opzicht.