Alternatieve Whatsapp

Smartphone en tablet zijn niet meer weg te denken in de dagelijkse praktijk van de zorgprofessional. Niet alleen vanwege mail en internet, maar vooral ook door de vele nuttige (en vaak speciaal voor de zorg ontwikkelde) apps. Welke apps gebruiken uw collega’s?

Tekst: Daphne Riksen | Beeld: De Beeldredactie/Floren van Olden

Wat?
Over het gebruik van WhatsApp door artsen en andere behandelaars is veel te doen. Ruim vier op de tien artsen in Nederland overlegt via deze app met collega’s op afstand over patiënten. Maar volgens een recente uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens voldoet WhatsApp niet aan de norm voor het delen van medische gegevens. Een van de veilige alternatieven is MDlinking. Met deze app kunnen professionals niet alleen communiceren, hij bevat ook LinkedIn-achtige functies om in contact te komen met collega’s over de hele wereld. Daarnaast voorziet MDlinking in de mogelijkheid om wetenschappelijke publicaties te delen. Ook is er een educatieve database met instructievideo’s over ingrepen, waarvan sommige in 360 graden of in virtual reality te bekijken zijn. Alleen medisch professionals kunnen zich registreren en krijgen – na een uitvoerige controle – toegang tot MDlinking.

Voor wie?
Alle medisch professionals.

MDlinkin

Plus- en minpunten
Het berichtenverkeer tussen MDlinking-gebruikers is versleuteld. Foto’s worden separaat van persoonlijke foto’s bewaard in een geëncrypte ‘kluis’ in de app. Geüploade instructievideo’s worden beoordeeld door een breed samengestelde adviesraad van 100 artsen wereldwijd. Toegang tot MDlinking is beveiligd met een pincode of vingerafdruk. Na registratie wordt een gebruiker uitgebreid gescreend. Net als bij LinkedIn krijgt u suggesties voor contacten om uw netwerk uit te breiden, maar hier gebeurt dat op basis van een zeer gedetailleerd persoonlijk profiel. U kunt ook gewoon zoeken op naam. De in potentie enorme voordelen van inter-collegiaal overleg op afstand – denk ook aan artsen in dunbevolkte gebieden – zijn natuurlijk wel erg afhankelijk van het aantal gebruikers van de app. In de periode na de lancering van de app was soms geen contact mogelijk met de server. Inmiddels zijn de problemen verholpen.

Reacties
MDlinking is op 24 mei 2016 gelanceerd. Volgens de makers waren er bij het verschijnen van dit artikel 4200 gebruikers uit 30 landen.

Gebruiker

Gijs van Acker

Naam Gijs van Acker (44) Beroep oncologisch chirurg Werkplek MCH Bronovo

“Voordat MDlinking beschikbaar was, stuurde ik regelmatig via WhatsApp een foto of filmpje naar een collega voor overleg over de diagnose en het te voeren beleid. Sinds eind mei gebruik ik hiervoor vrijwel dagelijks MDlinking. Gisteren nog kreeg ik op de OK een bericht van een chirurg in opleiding. Die had op een andere locatie van ons ziekenhuis te maken met een diabetespatiënt met een ernstig ontstoken voet. Via de meegestuurde foto kon ik beoordelen hoe bedreigend de situatie was.

MDlinking is meer dan een veilige versie van WhatsApp. Ik ben ook enthousiast over de LinkedIn-functies en de educatieve database. De mogelijkheid om demonstratievideo’s te bekijken over medische procedures heeft grote potentie voor artsen en geneeskundestudenten in ontwikkelingslanden. En omdat het gebruikersprofiel enorm gedetailleerd is, krijg ik interessante suggesties voor contacten over de hele wereld. Als gastro-enterologisch/oncologisch chirurg wil ik graag overleggen met collega’s, maar dan heb ik bijvoorbeeld weinig aan een oncologisch longchirurg.”

Praktische informatie

  • Bruikbaar op Android, iOS, desktop, Apple watch
  • Prijs gratis
  • Ontwikkeld door vaatchirurg Hans Flu
  • Meer informatie mdlinking.com

 

Delen