Amerika-ervaringen – Emy van der Valk Bouman

Stage, een tussenjaar of werkervaring opdoen: legio redenen om naar Amerika te gaan. Naar aanleiding van onze oproep halen lezers herinneringen op aan hun tijd in Amerika. Deze aflevering: Douglas Roos van Raadshooven MSc (62), fysiotherapeut en praktijkhouder in Heiloo en Alkmaar. Emy van der Valk Bouman (25 jaar), zesdejaarsstudent geneeskunde, UMC Utrecht.

In mijn tussenjaar na de middelbare school heb ik gewerkt als polopaardentrainer in Californië. Voordat ik vertrok, wist ik eigenlijk niks van polo noch van Amerika, maar dankzij dit avontuur ben ik aan beide voor altijd verkocht; ‘for ever hooked’ zoals ze dat in de polosport zeggen. Ik zie ook verbanden tussen geneeskunde en mijn tijd in Amerika. Allereerst heb ik sinds mijn baas daar een ‘cataract’ had, een operatie onderging en daarna opeens weer helder kon zien, bedacht dat ik oogarts wilde worden. De impact van het oog en het feit dat je mensen met een relatief kleine ingreep hun zicht terug kunt geven, heeft voor mij van de oogheelkunde een magisch beroep gemaakt. Verder weet ik nog goed dat mijn vriendin getrapt werd door een paard en van haar paard viel, waarbij het bloed letterlijk uit haar been spoot. Het enige wat ze kon roepen was ‘no ambulance’, omdat ze dit dan zelf moest betalen. Dit deed mij erg beseffen hoe goed ons zorgsysteem in Nederland is. 

‘Fantastisch land’

Ondanks veel bizarre situaties in zorgsysteem, politiek, etc. vind ik Amerika een fantastisch land. Mensen zeggen vaak dat ze Amerikanen oppervlakkig vinden, maar ik vind ze vooral enorm gastvrij en voel me er heel erg thuis. Mede daarom ga ik volgend jaar weer terug om mijn laatste wetenschappelijke stage te lopen bij de afdeling oogheelkunde in het Boston’s Children Hospital. 

Wat ik tot slot in Amerika ontdekte, is dat polo de gaafste sport ter wereld is. Ik hoop enorm dat ik dit straks in Boston weer kan gaan doen. Als er Arts en Auto-lezers zijn met connecties op de Boston Polo Club, dan kom ik graag met hen in contact. 

Delen