Amerika-ervaringen – Harry Schouten

Stage, een tussenjaar of werkervaring opdoen: legio redenen om naar Amerika te gaan. Naar aanleiding van onze oproep halen lezers herinneringen op aan hun tijd in Amerika. Deze aflevering: Harry Schouten, emeritus hoogleraar interne geneeskunde, in het bijzonder de hematologie (67).

Januari 1988 vertrekken we, financieel mogelijk gemaakt door KWF-Kankerbestrijding, met vier kinderen (6, 4, en een tweeling van 1,5 jaar) vanuit Amsterdam, via Londen Gatwick, Boston, Minneapolis naar Omaha, Nebraska. Met weinig bagage, want het moest niet te duur worden voor de collectebus. Na driemaal overstappen komen we 

’s avonds aan op de koudste dag van het jaar: -28ºC. Gelukkig kwam mijn aanstaande baas (prof. dr. J. Armitage) precies op het goede moment met zijn SUV voorrijden. Omaha – in de winter vreselijk koud, in de zomer te heet en vochtig – bleek niet ‘the middle of nowhere’, maar het middelpunt van de VS en de Mid-West te zijn. Steaks van corned beef, hitte en tornado’s horen bij het normale leven. ‘A happy place to raise your children’. Een erg actief medisch centrum, met name gespecialiseerd in de behandeling van maligne lymfomen, was mijn werkplaats tot oktober 1988. Zeer betrokken medewerkers deden hun best mijn leerdoelen, waarvoor het KWF mij financierde, te verwezenlijken.

‘Inspirerende baas’

Naast de patiëntenzorg stond de database van de Nebraska Lymphoma Study Group mij ter beschikking. Met mijn inspirerende baas was er geen ontkomen aan: het eerste artikel werd na drie maanden al aangeboden aan een tijdschrift. Er volgden er meer. Maar we moesten van hem met onze gehuurde Chevrolet Celebrity ook naar Yellowstone, de Rocky Mountains en California. Het zaadje voor mijn carrière is hier geplant.

Delen