Amerika-ervaringen – Louk Vencken

Stage, een tussenjaar of werkervaring opdoen: legio redenen om naar Amerika te gaan. Naar aanleiding van onze oproep halen lezers herinneringen op aan hun tijd in Amerika. Deze aflevering: Louk Vencken, 85 jaar, neuroradioloog in ruste.

Tijdens mijn opleiding radiodiagnostiek ging ik op aanraden van een bevriende Leidse hoogleraar een maand in Boston werken. In het Massachusetts General Hospital, een gigaziekenhuis met een zeer grote afdeling radiodiagnostiek, met destijds 33 radiologen. Het ziekenhuis telde ongeveer 2.000 bedden, verdeeld over drie afdelingen. Waar je werd opgenomen, werd bepaald door de mate waarin je zelf bijdroeg in de kosten of hoe je verzekerd was. Onderzoek en behandeling waren voor iedereen hetzelfde. 

‘Verrassende ontmoeting’

Op een dag kreeg ik bericht van de secretaresse van prof. Juan Taveras, neuroradioloog, hoofd van de afdeling en zeer bekend als schrijver van een boekwerk over neuroradiologie.Er bleek ook nog een Italiaanse collega uitgenodigd. Wij vonden het een geweldige buitenkans om kennis te maken met de grote Taveras. 

Na wat inleidende opmerkingen volgde een verrassend verzoek van de professor. Hij was gevraagd om voor een gezelschap geleerde vrouwen een lezing te geven over de gezondheidszorg in Europa. En hier zaten Nederland en Italië voor hem, natuurlijk graag bereid hem zo goed mogelijk op de hoogte te brengen. Voor ons een unieke gelegenheid om de wereldbekende neuroradioloog te ontmoeten. 

Delen