Analoog dromen

De hilariteit was groot, toen de Duitse NSA-onderzoekscommissie ouderwetse, mechanische schrijfmachines wilde bestellen. De typemachine is niet alleen in het Duitse parlement bezig met een revival. De angst voor spionage speelt een rol, maar het echte tikken geeft ook een totaal andere schrijfervaring. Je bent alleen met het papier en het geluid van de hamertjes, zonder afleiding van Facebook of e-mail. Elke zin die je schrijft is definitief. Het verhaal moet dus al in je hoofd zitten, je kunt het niet spelenderwijs opbouwen. Je moet kiezen voordat je op de toetsen drukt.

Om dezelfde reden zijn oude fotocamera’s weer populair. Vooral jongeren lopen steeds vaker rond met de toestellen van hun grootouders. Met twee filmpjes op vakantie moet je goed nadenken wat je wilt vastleggen.

Een romantisch verlangen naar een wereld die nooit meer terugkomt

De oude vinyl grammofoonplaat is al wat langer bezig aan een opmars. Maar de laatste twee jaar kunnen de paar overgebleven perserijen het niet meer aan. Bij de perserij in Röbel bij Berlijn – de grootste ter wereld, overgebleven uit de DDR-tijd – moeten platenlabels een vinyl-oplage meer dan een jaar vooruit bestellen. Het opzetten en omdraaien van de plaat geeft de luisteraar een fysieke relatie met de muziek. Heel wat anders dan de eindeloze playlists met nummers die nauwelijks verband met elkaar hebben. In London zijn de ‘Classic Album Sundays’ populair, waarop muziekliefhebbers in een concertzaal gezamenlijk naar een grammofoonplaat luisteren.

Het is een romantisch verlangen naar een wereld die nooit meer terugkomt; een kleine symbolische ontsnapping. Veel analoge grammofoonplaten worden digitaal via internet besteld. En wie wil de lopendebandwerkers terug op de plek waar nu gecomputeriseerde inpakmachines staan? Het is natuurlijk prima als mensen zich terugtrekken met een schrijfmachine, maar de digitale wereld wordt daar niet beter door. Occupy, Snowden en andere actievoerders gebruiken niet voor niets digitale wapens in hun strijd tegen de uitwassen van de digitale wereld.

Delen