Andere tijden

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Een veelzeggend citaat in de berichtgeving over het feit dat Medisch Spectrum Twente de wachttijd voor VGZ-verzekerden vanaf vandaag verlengt met zes weken. Bestuurder Bas Leerink zegt: “Er is willens en wetens te weinig ingekocht. VGZ wilde voor 2016 voor 46,3 miljoen euro inkopen, terwijl wij als MST het jaar ervoor reeds vijftig miljoen euro kosten hadden gemaakt. Vooraf was dus al duidelijk dat we geld tekort zouden komen.”

Is hier inderdaad willens en wetens te weinig ingekocht? Was vooraf al duidelijk dat het MST geld tekort zou komen? Bij ongewijzigde omstandigheden en ongewijzigd beleid wel inderdaad. Maar er is natuurlijk wel de beoogde substitutie van zorg van tweede naar eerste lijn. Daar voert een zorgverzekeraar beleid op in het inkoopproces. En een ziekenhuis kan er ook een actieve rol in spelen om die substitutie op gang te brengen. Door – bijvoorbeeld met gebruikmaking van eHealth-toepassingen – het aantal ziekenhuisbezoeken voor routineonderzoeken te beperken. Door zorgtaken over te dragen naar de huisartsen in de regio, iets waarmee Ziekenhuis Gelderse Vallei eerder deze maand nog in het nieuws kwam.

Medisch Spectrum Twente liet vorig jaar al weten een jaarlijkse rendementsverbetering van 3 procent nodig te hebben om aan de eisen van het bankenconsortium te kunnen blijven voldoen. In reactie op de blog die ik daar toen over schreef, schreef Leerink dat die rendementsverbetering al een onderdeel was van de businesscase van de nieuwbouw uit 2011. In 2011 zag de ziekenhuiswereld er echter anders uit dan nu. Het ligt in de lijn der verwachting dat in de komende jaren VGZ niet de enige zorgverzekeraar zal zijn die MST hieraan herinnert. En MST niet het enige ziekenhuis dat hiervan de gevolgen ondervindt.

4 Reacties Reageer zelf

 1. Jurriën Wind
  Geplaatst op 24 oktober 2016 om 15:43 | Permalink

  Het is toch altijd weer bijzonder dat zorgverzekeraars ‘het nieuws zo weten te halen’ juist op het moment dat ze weer bezig gaan met het zieltjes winnen via hun ‘eindejaars-reclames’. Misschien dat de miljoenen die daar weer aan besteed gaan worden – in het geval van VGZ – naar MST kunnen vloeien.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 24 oktober 2016 om 19:49 | Permalink

  Beetje flauwe reactie Jurrien. Het is het ziekenhuis dat het nieuws zoekt en niet de zorgverzekeraar. En het onderhandelingsproces is natuurlijk ook wel een beetje een spel. MST heeft daarin de eerste zet gedaan.

 3. Alberts
  Geplaatst op 25 oktober 2016 om 09:37 | Permalink

  Wat de reden ook is, het ziekenhuis speelt het spel goed: de verzekerden voelen nu wat het beleid van de zorgverzekeraar die ‘voor hen zorg ingekocht heeft’ voor hen betekent. Verzekerden kunnen nu zien dat VGZ de verzekerden die specifiek voor dit ziekenhuis hun polis afgesloten hadden, niet biedt waarvoor men betaalt.

 4. Jurriën Wind
  Geplaatst op 26 oktober 2016 om 15:22 | Permalink

  Frank, heb er nog eens over nagedacht en ik vind dit ‘geen flauwe reactie’. Als verzekerde ‘koop’ je continuïteit, 365 dagen per jaar. Als bij mij de bakker op de hoek maar 10 van de12 maanden brood verkoopt zoek ik evt. een andere bakker zeker als blijkt dat de bakker in die 2 overige maanden bezig is ‘om zijn eigen waar aan te prijzen’. Verschil hier is nog dat er in mijn dorp 2 bakkers zijn maar in de gemiddelde provinciale stad maar 1 ziekenhuis.