Andermans schoenen

Alles is perceptie. Vorige maand ontvingen wij van een lezeres een compliment. Niet voor een artikel, maar voor een hele editie. Arts en Auto zou in bijzonder mooie artikelen de maatschappij goed weergeven. Daar achteraan schreef de arts dat we het goed hadden gedaan. “Van VVD-achtige visies eerder naar een nu menselijker blad.” Als ijdele redactie publiceerden we de brief in de rubriek Reacties. Uiteraard vanwege het compliment – waarvoor we de briefschrijfster bedankten – en niet vanwege de toevoeging waarin de VVD ter sprake kwam. Eerlijk gezegd hadden we die nauwelijks opgemerkt.

Vrijwel direct ontving ik een boze reactie van een lezer die stelde dat de briefschrijfster de VVD ten onrechte afschilderde als een niet-menselijke politieke partij. Bovendien irriteerde onze dankbare reactie op het compliment hem enorm. Politiek bedrijven hoort niet in Arts en Auto, schreef hij.

Alles staat of valt met de manier waarop we communiceren

Mensen interpreteren verschillend. Wij hadden vooral een compliment gezien, de briefschrijver vooral een onterechte aanval op zijn partij. Door ons bekrachtigd door publicatie van de brief. Toen ik vervolgens met een andere pet op nog eens ging lezen, snapte ik de irritatie wel. Al bleef ik ervan overtuigd dat het niet de bedoeling van de briefschrijfster was geweest. Lang verhaal kort; ik nam contact op met de boze lezer en in een aangenaam telefoongesprek kwamen we snel nader tot elkaar. Ik begreep hem en hij mij.

Alles staat of valt met de manier waarop we communiceren, leerde ik vroeger in de opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige. Ook in dit voorbeeld bleek dat het geval. Even wederzijds in de schoenen van de ander stappen en vervolgens open communiceren, brengt begrip voor elkaars perceptie en haalt doorgaans snel de belangrijkste kou uit de lucht. Ik neem me voor daar in het komende jaar weer eens wat bewuster mee bezig te zijn. Het zal de wereldvrede niet dichterbij brengen, maar zeker een positieve bijdrage leveren aan de vrede dicht bij ‘huis’.

Namens de redactie wens ik u en de uwen toe dat 2016 u brengt wat gewenst wordt, dat wonderen tóch blijken te bestaan en het alledaagse leven naar tevredenheid voortkabbelt.

 

Delen