Anno wederom niet

“Opgeven? Dat kan altijd nog”, schreef Rob Adolfsen in reactie op mijn blog over het feit dat Anno12 niet op 1 januari 2014 van start ging. Ook dit jaar is het deze zorgverzekeraar niet gelukt om van de grond te komen. Van de vereiste tienduizend verzekerden meldde zich slechts een kwart.

Op Twitter las ik dat het falen van Anno12 “maar weer eens aantoont hoe moeilijk het is je in te vechten in de door vier groten gedomineerde en naar concurrentie snakkende markt.” Ik vraag mij af in hoeverre dit de reden is waarom Anno12 het niet heeft gered. Het is waar dat zo’n kleine marktpartij niet het marketingbudget heeft van de grote vier, maar dat heeft DSW ook niet. Toch kwamen journalisten op Chris Oomen af als vliegen op stroop, en meer dan een jaarsalaris (gedoneerd aan de Voedselbank) heeft hem dit niet gekost. Rob Adolfsen is gewoon niet iemand die zo zijn mond open trekt als Oomen.

Ook is het de vraag of sprake is van een naar (meer) concurrentie snakkende markt. Naast de vier grote zorgverzekeraars bestaan ook zes kleine. En kiezen we er niet zelf voor om die klein te houden? We hadden ook massaal kunnen overstappen.

Misschien is de onontkoombare conclusie gewoon dat Anno12 toch onvoldoende onderscheidend vermogen heeft. Ook a.s.r. en DSW zijn restitutieverzekeraars. Het feit dat de mensen die zich hadden aangemeld voor Anno12 nu zijn overgenomen door DSW is in dit verband veelzeggend: met gelijkgestemden is het goed allianties sluiten. Wat wel onderscheidend is, is dat Anno12 zich positioneerde als een coöperatie waarvan verzekerden voor 850 euro lid konden worden. Maar Bram Bakker raakte de kern door op Twitter te stellen: “Ineens flink bedrag ophoesten ook.” Misschien is een zorgverzekeraar niet iets waarvan we lid willen zijn.

Delen