Anno wederom niet
“Opgeven? Dat kan altijd nog”, schreef Rob Adolfsen in reactie op mijn blog over het feit dat Anno12 niet op 1 januari 2014 van start ging. Ook dit jaar is het deze zorgverzekeraar niet gelukt om van de grond te komen. Van de vereiste tienduizend verzekerden meldde zich slechts een kwart.
Op Twitter las ik dat het falen van Anno12 “maar weer eens aantoont hoe moeilijk het is je in te vechten in de door vier groten gedomineerde en naar concurrentie snakkende markt.” Ik vraag mij af in hoeverre dit de reden is waarom Anno12 het niet heeft gered. Het is waar dat zo’n kleine marktpartij niet het marketingbudget heeft van de grote vier, maar dat heeft DSW ook niet. Toch kwamen journalisten op Chris Oomen af als vliegen op stroop, en meer dan een jaarsalaris (gedoneerd aan de Voedselbank) heeft hem dit niet gekost. Rob Adolfsen is gewoon niet iemand die zo zijn mond open trekt als Oomen.
Ook is het de vraag of sprake is van een naar (meer) concurrentie snakkende markt. Naast de vier grote zorgverzekeraars bestaan ook zes kleine. En kiezen we er niet zelf voor om die klein te houden? We hadden ook massaal kunnen overstappen.
Misschien is de onontkoombare conclusie gewoon dat Anno12 toch onvoldoende onderscheidend vermogen heeft. Ook a.s.r. en DSW zijn restitutieverzekeraars. Het feit dat de mensen die zich hadden aangemeld voor Anno12 nu zijn overgenomen door DSW is in dit verband veelzeggend: met gelijkgestemden is het goed allianties sluiten. Wat wel onderscheidend is, is dat Anno12 zich positioneerde als een coöperatie waarvan verzekerden voor 850 euro lid konden worden. Maar Bram Bakker raakte de kern door op Twitter te stellen: “Ineens flink bedrag ophoesten ook.” Misschien is een zorgverzekeraar niet iets waarvan we lid willen zijn.
4 reacties
Zeker zal een evaluatie nog plaats vinden. Naar mijn mening kan wellicht ook de transitie in de gezondheidszorg zelf mede-oorzaak zijn? De vele gelanceerde polisvarianten (met de dreiging van onderverzekering) scheppen extra verwarring. Dat werkt mogelijk verlammend op burgers.
http://www.dutchbuttonworks.com/2012/06/anno12/
Jan Taco teGussinklo
5 januari 2015 / 09:14Misschien speelde dat inderdaad mee Jan Taco. Maar aan de andere kant: al die veranderingen hadden voor een zorgverzekeraar een schot voor open doel kunnen zijn om zich te onderscheiden door niet over de prijs of de aard van de polis te communiceren maar over de inhoud ervan.
Frank van Wijck
5 januari 2015 / 09:45Willen we geen lid zijn van een verzekeraar?
Nou, dat valt reuze mee hoor.
http://www.menzis.nl/web/Consumenten/OverMenzis/OverDeCooperatieMenzis/Ledenraad.htm
Ben je verzekerd bij Menzis dan ben je automatisch ook lid. En gratis! Dat moet je een Nederlander geen tweede keer vertellen.
Zo ook CZ, zo ook Coop VGZ en zo ook iedere onderlinge waarborgmaatschappij.
Andere vraag is of je wat te zeggen hebt als lid van die verzekeraar. Zie de statuten van CZ of Menzis en concludeer zelf; wellicht worden daarom verplicht verzekerden automatisch lid van deze verzekeraars.
Maar zeg nu zelf; wat kan je anders verwachten van een gratis lidmaatschap?
Maar om tegen een gratis lidmaatschap te willen concurreren met een tarief van 875 euro is vragen om problemen.
ANH Jansen
5 januari 2015 / 19:48Een terechte toevoeging beste heer Jansen. Ik had natuurlijk moeten schrijven “waarvan we betalend lid willen zijn”.
Frank van Wijck
5 januari 2015 / 20:31