Apps voor de heb
Begin je leven als startende student meteen goed met deze mix van serieuze en fun apps voor dagelijks gebruik.
Tekst: Daphne Riksen \Beeld: Shutterstock
Thuisarts
Android, Apple/gratis
De Thuisarts-app geeft betrouwbare en onafhankelijke informatie over gezondheid en ziekte. Zoek op lichaamsdeel, alfabet of onderwerp en je weet of het kwaad kan en of je naar de huisarts moet. Deze winnaar van de Health App Award 2015 is ook handig om tijdens het huisartsbezoek behandelafspraken en eventuele medicijnen te noteren. Met medicijnwekker.
Headspace
Android, Apple/gratis
Met Headspace, een (Engelstalige) meditatie-app, kom je in drukke tijden helemaal tot rust. Een rustige stem leidt je door een bodyscan en allerlei meditatieoefeningen. Met leuke animaties over hoe je geest eigenlijk werkt en hoe je het beste kunt zitten en ademhalen.
Khan Academy
iPad/gratis
In 2008 begon Khan Academy als een eenvoudige bibliotheek met YouTube-video’s. Momenteel bevat de site meer dan 4200 educatieve video’s over vrijwel alle onderwerpen die je maar kunt verzinnen. Sinds januari is er een app! Daarmee kun je ook filmpjes op je iPad opslaan om ze later offline te bekijken. Hopelijk is de app er ook snel voor Android.
Essential Anatomy 3/5
Android € 11,- (3), Apple € 24,99 (5)
Essential Anatomy is niet de goedkoopste, maar misschien wel de aller-mooiste anatomische app. Je kunt het driedimensionale model draaien, erop inzoomen en met een ‘scalpel’ lagen weghalen. De app bevat, naast meer dan 8200 structuren, uiteraard een quizfunctie en de mogelijkheid aantekeningen te maken.
Evernote
Android, Apple, Blackberry, Windows/gratis en betaalde versies
Evernote is een briljant digitaal notitieboekje voor alles wat je niet wil vergeten. Naast gewone tekst kun je ook afbeeldingen, video’s, audiobestanden of pdf’s opnemen. Je aantekeningen en bestanden zijn toegankelijk vanaf alle platforms en te delen met anderen.
Lastpass
Android, Apple, Blackberry, Windows Phone, alle browsers op je pc/gratis en betaalde versies
Word jij ook gek van al die gebruikersnamen en wachtwoorden? In de online kluis Lastpass sla je ze allemaal veilig op. Je logt in met één master-wachtwoord en daarna doet Lastpass de rest. Het is misschien even wennen, maar daarna heb je alleen maar spijt dat je hem niet eerder hebt geïnstalleerd.
Fast Scanner
Android, Apple/gratis
Simpel maar doeltreffend: met Fast Scanner scan je via de camera van mobieltje of tablet documenten, bonnetjes en aantekeningen, Met de ingebouwde beeldbewerker pas je helderheid en contrast aan. Ook kun je de randen van het document aangeven. Daarna sla je de scan op als pdf van hoge kwaliteit. E-mailen of printen kan natuurlijk ook.
Scoupy
Android, Apple/gratis
Scoupy, een app van eigen bodem, toont kortingsacties, folderaanbiedingen, coupons en geld-terug-acties van winkels, kroegen en restaurants bij jou in de buurt. Meer dan 5000 bedrijven doen al mee. Hoewel de kortingen minder spectaculair zijn dan bij Groupon, is Scoupy niet opdringerig en krijg je aanbiedingen op basis van aangegeven categorieën of waar je bent.
Happening
Android, Apple/gratis
Happening wordt op internet wel de Nederlandse WhatsApp-killer genoemd. Deze app bevat naast de bekende chatfunctie ook groepapps, zoals een datumprikker, een gedeelde to do- en een wie-betaalt-wat-functie. Altijd handig in kroeg of studentenhuis.
Fietsmodus
Android, Apple/gratis
Eigenlijk is het levensgevaarlijk: tijdens het fietsen je berichten lezen in WhatsApp of op Facebook. Zet Fietsmodus aan bij vertrek en verzamel punten. Door op de fiets geen gebruik te maken van je telefoon maak je kans op mooie prijzen, zoals bioscoopkaartjes, limited edition shirts en een fiets.
Appie
Android, Apple/gratis
Met Appie, de app van Albert Heijn, maak je makkelijk een boodschappenlijst die de app voor je sorteert op basis van de looproute in je eigen AH-winkel. Natuurlijk kun je de boodschappenlijst ook omzetten in een bestelling of ideeën voor je avondeten opdoen in de Allerhande-recepten.