Arts, Auto en Rutte

Geachte Mark Rutte,

Namens de redactie van Arts en Auto wil ik u van harte bedanken voor het verwijzen naar ons tijdschrift (de Volkskrant, 24 september, ‘Kamer getergd over uitblijven Europese sancties tegen Minsk’*). Eerder deed u dat ook al eens in debat met Geert Wilders, die u terecht verweet twee zaken aan elkaar te koppelen die niets met elkaar te maken hadden: ‘Net als dat tijdschrift, u kent het wel, Arts en Auto’.

Dat u de titel van het tijdschrift niet kunt plaatsen, begrijpen wij heel goed. Zeker tegen de achtergrond van het feit dat het tijdschrift allang niet meer alleen naar artsen gaat én auto’s allang niet meer het belangrijkste onderwerp zijn.

Arts en Auto is het magazine van ledenorganisatie VvAA waarin zo’n 120 duizend zorgprofessionals zich verenigd hebben. U kent ze wel, de club die het ministerie van VWS helpt de overbodige regeldruk in de zorg te bestrijden. Bijna 100 jaar geleden begonnen als vereniging van drie artsen (onder wie een dieren- en een tandarts) die hun auto’s wilden verzekeren. Tien jaar later kwam daar het tijdschrift bij en hoewel in de bijna-eeuw die volgde letterlijk alles binnen VvAA veranderde, bleef de titel van het ledenblad altijd dezelfde.

‘Je zou wel gek zijn om van zó’n bekende titel afscheid te nemen’

Tot ik er aantrad als hoofredacteur begreep ik daar ook niets van, maar het werd me al snel duidelijk dat de titel zó bekend was dat het echt een kamikazedaad zou zijn die te veranderen. Want als de Donald Duck een pagina maakt met een Arts en Auto-cover, het tijdschrift wordt gelezen door een personage in de film Nemo en zélfs de minister president je naam gebruikt in het debat, dan zou je wel gek zijn er afscheid van te nemen.

Gebruikt u dus vooral heel vaak onze naam, maar mag ik u verzoeken daarbij geen zaken aan elkaar te koppelen die niets met elkaar te maken hebben? Artsen en auto’s hebben dat overigens in historische zin wél, maar dat leggen we graag nog eens uit in betere tijden. U heeft nu wel iets anders aan het hoofd. Daarbij wensen wij u en uw kabinet veel succes en sterkte. Onze journalistieke redactie volgt u op de voet. Ook al bent u geen arts en ook al komt u op de fiets naar het Torentje.

Hoogachtend en met vriendelijke groet,

Marjan Enzlin, hoofdredacteur
* Kamer getergd over uitblijven Europese sancties tegen Minsk

Delen