‘Halve finale het maximale’

Het EK Voetbal komt eraan en dat betekent dat Nederland straks weer massaal aan de buis gekluisterd zit. Maar wat kunnen we van Oranje verwachten? Arts en Auto legt het voor aan twee voetbalkenners uit de zorg.

Tekst: Martijn Reinink

Op 13 juni begint voor het  Nederlands elftal het uitgestelde EK Voetbal met een wedstrijd tegen Oekraïne in de Johan Cruijff Arena. Daarna volgen poulewedstrijden tegen Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni). “Die poule moeten we makkelijk door kunnen komen”, stelt tandarts en voormalig Vitessenaar Sercan Raayen. “Dat is Oranje aan zijn stand verplicht”, vindt ook fysiotherapeut en speelster van PEC Zwolle Cheyenne van den Goorbergh. “Hoe ver we vervolgens in het toernooi komen, zal voor een groot deel afhangen van welke tegenstanders we treffen.” 

Cheyenne van den Goorbergh(23) 

Beeld: De Beeldredaktie/Jasper van Overbeek

Sinds een jaar parttime werkzaam als fysiotherapeut bij FysioPlus Zwolle. Doorloopt de jeugdopleiding van FC Twente, haalt het eerste, wordt twee keer landskampioen, wint de BeNe-League én debuteert in 2018 – met een goal! – voor de Oranje Leeuwinnen. 

“Door blessures van anderen kwam ik in beeld bij Oranje, en het was fantastisch om mee te maken.” In de zomer van 2020 maakt de middenvelder de overstap van Twente naar PEC Zwolle. “Ik was een beetje het plezier verloren en op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die vond ik bij PEC, waar ik vanaf het eerste gesprek een goed gevoel bij had.” In haar eerste seizoen eindigt ze met haar club als vijfde, één plekje te laag om in de play-offs te strijden om het kampioenschap. “Het was natuurlijk een beetje een gek seizoen, zonder publiek en met elke week coronatesten, maar we waren blij dat we móchten voetballen. Qua spel ging het best goed, maar we hebben te vaak onnodig punten verspeeld. Dat moet beter volgend seizoen.” 

Raayen is van mening dat Oranje aan individuele klasse heeft ingeboet, in vergelijking met pakweg tien jaar geleden. “Spelers met de kwaliteiten van Robben, Sneijder en Van Persie hebben we niet meer. Nu moet het echt als team gebeuren. Staan als een huis. In dat opzicht is het ontzettend jammer dat Virgil van Dijk niet op tijd hersteld is van zijn kruisbandblessure. Hij is fysiek sterk, rustig aan de bal, maar stuurt ook de verdediging aan. Als oud-verdediger kan ik echt van hem genieten.” 

Zo geniet Van den Goorbergh, middenvelder van origine, vooral van Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum. “Als je kijkt naar zijn techniek en hoe makkelijk hij voetbalt, dan springt De Jong erbovenuit. Maar met zijn loop- en scorend vermogen is Wijnaldum ook heel belangrijk. Als beiden in topvorm zijn, hebben we echt een sterk middenveld. En dan maar hopen dat ze voorin de kansen afmaken, in tegenstelling tot de laatste wedstrijden toen er levensgrote kansen werden gemist. Als Memphis Depay dan ook nog omschakelt en meeverdedigt, kan Oranje best een eind komen.” 

Al zien beide ‘analisten’ Nederland niet de finale halen. De tandarts: “De halve finale is voor Nederland het maximaal haalbare, verwacht ik. Frankrijk is individueel top en absoluut een favoriet, maar ik denk dat België Europees kampioen wordt.” De fysiotherapeut: “Ik vrees vooral de Duitsers, die komen altijd goed voor de dag op toernooien.”

Beeld: De Beeldredaktie/Marco Vellinga

Sercan Raayen(28) 

Tandarts bij tandkliniek Hooghe Hoed in Ede. Speelt tussen zijn 11e en 19e bij Vitesse. Ook komt hij uit voor Oranje onder 15. 

“Het Oranjeshirt dragen en het volkslied horen voor de wedstrijd, dat was een droom, dat vergeet ik mijn hele leven niet meer.” Als aanvoerder van het hoogste jeugdelftal van Vitesse wordt hij kampioen van Nederland, maar dan verkiest hij zijn tandheelkundestudie boven een profvoetballoopbaan die lonkt. “Een keuze voor iets meer zekerheid.” Een keuze die hem lang blijft achtervolgen. “Zeker een jaar lang heb ik elke dag gedacht: wat heb ik gedaan? Helemaal toen ik teamgenoten als Davy Pröpper en Marco van Ginkel zag doorbreken.” Pas als Raayen – inmiddels uitkomend voor amateurclub FC Lienden – zwaar geblesseerd raakt en twee heupoperaties moet ondergaan, heeft hij vrede met zijn keuze. “Tandarts zijn is ook geweldig, maar er is niks mooier dan voetballer zijn.” 


Delen