Baanbrekend

Operaties zonder verdoving, besmette instrumenten en artsen met vieze handen behoorden in de negentiende eeuw tot de dagelijkse praktijk. De jonge Amerikaan Thomas Mütter koos voor een baanbrekende aanpak door patiënten met ether te verdoven, zijn scalpel te steriliseren en in een zijden pak te opereren. Daarnaast was hij gefascineerd door alles wat afweek: hij verzamelde een rariteitenkabinet vol medische mirakels en hij excelleerde in plastische chirurgie van monstermensen.

In het boek Dokter Mütters medische mirakels. Een waargebeurd verhaal over de opkomst van de moderne geneeskunde beschrijft Cristin O’Keefe Aptowicz op poëtische en humoristische wijze hoe vanuit heel Amerika artsen én patiënten in de rij stonden voor deze grondlegger van de moderne geneeskunde. Recent in Nederlandse vertaling verschenen, € 13,99. singeluitgeverijen.nl

Arts en Auto mag vijf exemplaren van het boek weggeven. U maakt kans door een mail te sturen met uw lidmaatschapsnummer en adres naar verloting@artsenauto.nl o.v.v. ‘Medische mirakels’. Zie artsenauto.nl/verloting voor de winnaars (na 03-10-15).

 

 

Delen