Back to Basic

Samen met VvAA-collega’s en met leden van het management van Amref Flying Doctors Kenia ben ik op reis geweest naar Oeganda, om – naast persoonlijke doelen – een bijdrage te leveren aan de strategische thema’s van Amref. Op het eerste gezicht is dit misschien geen thema voor een financiële rubriek, maar de reis heeft zo’n indruk op mij gemaakt dat ik hier graag een paar ervaringen deel, ter relativering van onze financiële beslommeringen.

In de hoofdstad Kampala bezochten wij een aantal Amref-projecten. De grootste luxe die de mensen daar kennen, is dat ze de beschikking hebben over (relatief) schoon water en een toilet (lees: gat in de grond). Wat moet ík dan nog zeggen over financiële en fiscale zaken?

Een van de projecten is de aanleg van primaire sanitaire voorzieningen op een schooltje; een ander, zeer indrukwekkend, project betreft een opvanghuis in de buurt van Entebbe, waar autistische kinderen begeleiding krijgen zodat ze zich kunnen ontwik-kelen, een uniek initiatief in Afrika.

Hier is het niet interessant of de rente op een lening aftrekbaar is

Ook brachten we een bezoek aan de woning c.q. hut van een lokaal gezin. De vader en broer werken op het land en vader houdt er ook nog een winkeltje op na. De moeder van het gezin is vertrokken, daarom zorgt stiefmoeder voor de baby van de dochter, die in een hotel werkt. Dan word je toch nieuwsgierig naar het huishoudboekje als financieel adviseur, nietwaar? Maar hier is het niet interessant of de rente op een lening aftrekbaar is, of er nog lijfrentepremie gestort kan worden en of er nog een toeslag aangevraagd kan worden. Het enige wat telt is een dak boven je hoofd en elke dag voldoende eten en drinken. Dat we met z’n allen maar niet mogen vergeten dat dat onze eerste rijkdom is.

Volgende keer ga ik graag weer de diepte in, maar soms is het goed even back to basic te gaan om te beseffen dat we in een zeer welvarend land leven.

Delen