Badwill
De eerste reacties op het bericht dat het ministerie van VWS de stap naar loondienst voor medisch specialisten subsidieert liegen er niet om. Dat was ook te verwachten natuurlijk. Als het om forse bedragen gaat – honderdduizend euro per specialist – worden discussies doorgaans niet genuanceerd en weloverwogen gevoerd. Nee, dan is het eenvoudigweg: “Wat denk je dat een thuishulp hier wel van zal denken?” Niet onbegrijpelijk natuurlijk en durf bovendien maar eens te zeggen dat het een onterechte vergelijking is. De medisch specialist en de thuishulp werken allebei voor kwetsbare mensen. En ik moet de eerste nog tegenkomen die hardop durft te zeggen dat wat de medisch specialist voor hen doet belangrijker is dan wat de thuishulp doet, en die daar bovendien een steekhoudend verhaal bij heeft.
“De zorg wordt hier echt niet goedkoper door”, lees ik in een andere reactie. Misschien is dit niet waar. Maar kom dan eerst maar eens met het onweerlegbare bewijs van het tegendeel, voordat je als overheid grote hoeveelheden geld gaat uitdelen aan mensen die goed verdienen.
Een derde punt dat wrevel wekt is dat de VWS-vergoeding van een ton de financiële schade van de medisch specialist slechts ten dele compenseert en dat het ziekenhuis dus ook geld moet bijpassen. De logische reactie die dit uitlokt is: dat geld hoort toch naar de zorg te gaan? En spreek die maar eens tegen.
1 reactie
Merkwaardige gang van zaken. De Medisch Specialisten waren toch vrije ondernemers? Dan werk je toch voor eigen rekening en risico? En deze systeemwijziging was al enige jaren in de maak. Daar kan je als ondernemend medisch specialist op anticiperen; direct in loondienstverband bij het ziekenhuis.
Nu wordt het een spel van nieten voor die ondernemende medisch specialisten; enerzijds enige jaren lang de vruchten van het vrije ondernemerschap, inclusief fiscale afhandeling van de betaalde Goodwill, en anderzijds bij in loondiensttreding achteraf nog eens uitbetaling van de Goodwill.
Dit roept toch wel enige vragen op. Krijgen de loondienst Medisch Specialisten een compensatie voor de lagere inkomsten die zij hebben genoten omdat zij anticipeerden op de systeemwijziging?
Moeten de Medisch Specialisten die nu kiezen voor het loondienstverband en de betaalde Goodwill nu terugkrijgen hierover belasting betalen? Fiscale afhandeling terugdraaien?
Worden de uitbetaalde DBC’s nu ook teruggedraaid wegens te lagere lonen van de betreffende medisch specialisten?
Krijgen nu ook andere zorgaanbieders die in het verleden en ook nu nog te maken hebben met Goodwill en ongevraagde systeemwijzigingen een compensatie?
Of zijn er in dit land verschillende monniken en verschillende kappen?
Gelijkheidsbeginsel is afgeschaft?
De KNMP en NapCo en ASKA en Mediq/BenU weten waar zij kunnen pinnen als dit plan van de Minister doorgaat.
En voor wat betreft de kosten en de baten; lees het rapport Borstlap met de onderliggende rapportage over de WMG; in dit land is niet alles wat het lijkt te zijn. Geen sprake van vraagsturing. Het is nog immer aanbod gestuurde zorg met keiharde budgettering. Met de Akkoorden op Hoofdlijnen wordt alles dichtgetimmerd, financieel, en zijn kosten en baten gezekerd; doelmatigheid controleert de NZa immers niet, wel de rechtmatigheid.
We zien de Kamervragen in vertrouwen tegemoet. Antwoorden zijn eigenlijk al bekend. Maar we laten ons graag verrassen. Ook ons giro nummer is bekend bij uitbetalende partijen.
ANH Jansen
5 september 2014 / 13:59