Beelden en feiten

Het is een mooie titel die promovenda Hanneke Beerens aan haar proefschrift heeft gegeven: Adding life to years. Leven aan de jaren toevoegen, daarom gaat het inderdaad in de ouderenzorg. En op het punt van kwaliteit van leven van mensen met dementie in een verpleeghuis slagen wij daar blijkbaar erg goed in. Beerens deed hier voor haar promotie binnen de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg onderzoek naar en concludeert hieruit niet alleen dat de kwaliteit van leven van deze mensen in het verpleeghuis even hoog is als thuis, maar ook dat de dementiezorg in ons land kwalitatief boven die van andere landen uitsteekt.

‘De eenzijdig negatieve beeldvorming die je in Nederland vaak ziet over ouderenzorg is wetenschappelijk niet te onderbouwen’

Beerens staat ook stil bij het feit dat de feiten niet stroken met de beelden die veel mensen over deze zorg hebben. Ze zegt in een interview bij Skipr dat “de eenzijdig negatieve beeldvorming die je in Nederland vaak ziet over verpleeghuiszorg wetenschappelijk niet te onderbouwen” is. De media hebben de laatste tijd inderdaad vaak voor die eenzijdig negatieve beeldvorming gekozen, dus het is waardevol dat Beerens nu met een goed onderbouwd verhaal komt dat laat zien dat deze beeldvorming niet op de feiten gestoeld is.

Er zullen ongetwijfeld belangenpartijen zijn die dit rapport van Beerens onwelgevallig uitkomt, omdat ze meer geld willen bijvoorbeeld, of omdat de boodschap van het rapport niet past in hun opvatting dat de ouderenzorg in het huidige stelsel wordt afgebroken. Hen raad ik aan de aflevering ‘The Greasy Pole’ van de tv-serie Yes Minister terug te kijken of te lezen. Hierin legt permanent secretary Sir Humphrey Applebee met kennelijk genoegen aan zijn minister Jim Hacker uit hoe je ieder willekeurig rapport in diskrediet kunt brengen, zelfs zonder het gelezen te hebben. Een gewaarschuwd promovenda telt voor twee.

https://www.youtube.com/watch?v=Tobxmn6A1SU#t=10m50s

Delen