Beetje laat

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Apothekersorganisatie KNMP start in januari onder de naam De eerste keer een publiekscampagne om uit te leggen wat het begeleidingsgesprek inhoudt dat de apotheker de patiënt biedt bij de terhandstelling van geneesmiddelen. Hoewel goede uitleg over de waarde van het eerste uitgiftegesprek nooit kwaad kan, verbaas ik mij over het feit dat deze campagne nu pas wordt aangeboden. Het onderwerp werd namelijk al direct na 1 januari 2014 voer voor discussie – en soms zelfs agressie aan de apotheekbalie –  toen de Nederlandse Zorgautoriteit besliste dat dit gesprek als afzonderlijke zorgactiviteit in rekening moest worden gebracht aan de patiënt.

Afgelopen september maakte dezelfde NZa de betaling bij het eerste uitgiftegesprek juist weer minder zichtbaar voor de patiënt door de kosten samen te voegen met de terhandstellingskosten van het geneesmiddel. Had deze publiekscampagne dan twee jaar eerder geboden, denk je dan.

Maar het wordt dus januari 2016. Een onderdeel van de campagne is de animatiefilm De eerste keer? Extra veilig. Een titel die onherroepelijk een vergelijking suggereert met seksuele voorlichting. Bewust of onbewust? Dat mag ieder natuurlijk voor zichzelf invullen. Maar iedereen die kinderen heeft en die hen op enig moment in hun jonge leven seksuele voorlichting heeft willen geven, kent de verzuchting: “Gatverdamme, doe me een lol, dat weet ik toch allemaal al.”

5 Reacties Reageer zelf

 1. ANH Jansen
  Geplaatst op 18 december 2015 om 12:31 | Permalink

  Meest bevreemdend is weer dat de KNMP het werk van NZa, VWS, ZN en ZN-leden aan het opknappen is.

  Die partijen willen immers deze manier van ‘prestatie’ bekostiging!

  Laat SIRE dan maar deze klus opknappen zou een Nevi geschoolde onderhandelaar zeggen. Maar ja, de KNMP HB apothekers weten het weer beter. Zo kweek je Goodwill bij de andere ‘Stake Holders’ is de gedachte en krijgt de KNMP meer subsidie voor dit soort onzin.

  De KNMP is de koepel met afstand tot de dagelijkse praktijk.

  De praktijk apothekers zouden subsidie moeten krijgen door zo’n koepel in stand te houden.

 2. ANH Jansen
  Geplaatst op 19 december 2015 om 15:38 | Permalink

  Gelukkig is de KNMP niet de enige koepel met afstand tot de dagelijkse praktijk. ZN en VWS kunnen er ook wat van.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/24900321/__Vrije_artenkeuze_maakt_niets_uit__.html

  ‘Een jaar later zeggen de vijf verzekeraars iets heel anders, in een exclusief groepsinterview dat deze krant met hun aanvoerders had. “Nul euro”, antwoordt DSW-topman Oomen op de vraag hoeveel premie de wetswijziging gescheeld had. De andere vier beamen dit. Ze zoeken nu naar alternatieve manieren om efficiency in de zorg te sturen. Dat gaat niet makkelijk, omdat iedereen z’n eigen gang gaat, blijkt uit de discussie.

  Topman Van Haarlem van ONVZ: “Menzis deelt een predicaat ‘topzorg’ uit aan een ziekenhuis, waarvan CZ vervolgens op basis van haar volume-eisen kan zeggen dat het ondermaats is, omdat chirurgen niet genoeg operaties uitvoeren om routine te kunnen opbouwen die fouten voorkomt. Voor consumenten wordt het zo chaos, we moeten naar uniforme regels.”

  –De hamvraag is dan natuurlijk wat dan de zin nog is van dit krankzinnige systeemmodel op basis van gereguleerde concurrentie als alle verzekeraars op gelijke wijze gaan contracteren van zowel zorgaanbieders alsook verzekerden?

  Kunnen we dan niet beter direct over gaan op totale transparantie in kwaliteit en prijs op basis van benchmarking? En dan met 1 verzekeraar, eventueel verdeeld per provincie?

  –Lachen; Klacht! iedereen gaat zijn eigen gang……..!

  En dat zeggen de verzekeraars zelf.

  De verzekeraars wilden de marktwerking toch zelf? Valt het hen dan zo tegen? Kostenbeheersing en marktwerking? Samenwerken en concurreren? Ieder voor zich en allen voor de Minister?

  Vrolijk Pasen! Het Ziekenfonds is opgestaan. En dat met Kerst!

 3. Mariël Croon
  Geplaatst op 23 december 2015 om 23:45 | Permalink

  Beetje laat Frank? Per 1 januari 2016 is een nieuwe zorgprestatie van toepassing: Terhandstelling inclusief begeleidingsgesprek. Die nieuwe zorgprestatie gaan we uitleggen, als KNMP. Precies op tijd dus. En nee, mensen weten het niet, en begrijpen het ook niet. Ze weten bijvoorbeeld niet dat de apotheker zijn brood niet verdient met de medicatie, maar met de zorg. Dat onbegrip leidt tot alle fulminante agressie, aan de balie en op internet.
  By the way, de splitsing in het tarief voor eerste uitgifte was destijds niet ingegeven door transparantiemotieven. Het was een BTW-truc van de verzekeraars. Die overigens is mislukt. Maar dat wist je ongetwijfeld al.
  De zaken zijn niet altijd wat ze lijken …

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 24 december 2015 om 10:12 | Permalink

  Dat onbegrip leidt al veel langer tot de ‘fulminante agressie’ waarover je het hebt. Dus kom nu niet aan met de bewering dat deze campagne precies op tijd zou komen.

 5. ANH Jansen
  Geplaatst op 24 december 2015 om 12:22 | Permalink

  Natuurlijk laten de verzekeraars en de Minister de KNMP zijn gang gaan met deze PR campagne; ze laten de KNMP het eigen graf nog wat verder uitgraven; de kans dat de KNMP zich aan de eigen grafzerk kan optrekken moet tot nul worden gereduceerd. Dieper dus, dieper. Even kijken hoe het vergaan is met de lantaarnopstekers. Nou ja, we zijn er bijna.

  ‘Wij van WC Eend gaan nu uitleggen dat Wij van WC Eend ons geld verdienen met de verkoop van WC Eend’.

  Hoe komt die boodschap over bij de burgers van dit land? De verplicht verzekerden die toch al het idee hebben van gedwongen winkelnering bij WC Eend?

  Gaat die campagne voor de verkopers van WC Eend succes opleveren of voor degenen die WC Eend laten staan voor het alternatief dat veel goedkoper is? Het alternatief dat verzekeraars en de Minister al enige tijd achter de hand houden?

  Dit soort campagnes moet je laten uitvoeren door degenen die al die tarieven, prestaties e.d. verzinnen! De Minister zelf, SIRE, NZa, ZN, ZN-leden; laat die maar vertellen wat de apothekers/apotheken allemaal van hen moeten doen, waarom en wat het moet kosten en wat het de apothekers opbrengt. De onderschrijding van het toegestane budget voor farmaceutische ZORG is inmiddels opgelopen tot 1,4 miljard euro. De winst van de verzekeraars is gestegen met 1,4 miljard euro.

  Zullen we even de balans opmaken?

  De KNMP heeft weer eens het spelletje poker aan de onderhandelingstafel verloren; wie het eerst met ogen knippert is aan de beurt……..

  Wellicht kan de KNMP wat van die 2.6 miljoen euro subsidie voor verbetering van de competentie van de openbare apothekers aan zichzelf spenderen? Een NEVI cursus? Even Zoetermeer bellen..

  Voor een NEVI cursus is het nog niet te laat, al gaat de tijd nu wel heel erg dringen.